AcasăOld10 politisti de frontiera de la Giurgiu, trimisi in judecata. Sunt acuzati...

10 politisti de frontiera de la Giurgiu, trimisi in judecata. Sunt acuzati de luare de mita

Nu mai putin de zece politisti de frontiera care lucrau la punctul de trecere a granitei Giurgiu-Ruse au fost trimisi in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fiind cercetati pentru fapte de coruptie. Dosarul a fost trimis Tribunalului Giurgiu.

Toti cei zece sunt acuzati, de catre procurorii din cadrul Parchetului General, de luare de mita. Mai exact, politistii de frontiera in cauza sunt suspectati ca ar fi primit bani de la anumite persoane, pentru a permite iesirea din tara, catre Bulgaria, a mai multor autoturisme inmatriculate provizoriu. Astfel, procurorii din cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ au dispus actionarea in instanta, in stare de arest preventiv, a lui Virgil Florescu si Vicentiu Madalin Matei.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului General i-au fost trimis in judecata, in acelasi dosar, insa in regim de arest la domiciliu, pe Marius Petrescu si Costin Nitu, se arata intr-un comunicat al Ministerului Public. Totodata, au fost actionati in instanta, insa sub control judiciar, Marius Rada, Valentin Ionescu, Gigel-Ion Popescu, Dorel Ciobanu, Catalin Mocanu si Dan Gerard Soare.

Va prezentam, in continuare, integral, precizarile procurorilor in aces caz:

„In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In Punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, la nivelul anilor 2011 – 2014, a fost instituita o practica infractionala de a se pretinde si primi sume de bani de catre politistii de frontiera romani dar si bulgari pentru a permite tranzitarea frontierei catre Bulgaria cu autoturisme inmatriculate provizoriu.

Autoturismele ce urmau sa fie inmatriculate in Bulgaria aveau fie numere de inmatriculare straine, fie numere provizorii romanesti care dau drept de circulatie doar pe teritoriul Romaniei. In cea de-a doua varianta, martorii denuntatori dadeau politistilor romani din punctul de frontiera Giurgiu-Ruse sume de bani cuprinse intre 20 de euro si 100 lei, pentru a li se permite deplasarea in Bulgaria cu aceste autoturisme „pe roti”.

Sumele de bani erau remise politistilor de frontiera direct, fiind introduse intre actele autoturismului. Practica era, insa, de a nu discuta cu acestia in legatura cu scopul banilor, intrucat acesta era evident, avand in vedere numerele provizorii ale autoturismelor.

In situatia in care un martor denuntator avea mai multe autoturisme de inmatriculat, traversarea frontierei catre Bulgaria se efectua in coloana, primul autoturism fiind condus de catre cel mentionat, care era cunoscut de politistii de frontiera si care remitea acestora cate 100 lei pentru fiecare autoturism aflat in respectiva coloana.

Persoanele care au oferit si, respectiv, remis sume de bani politistilor de frontiera au recurs, astfel, la o modalitate mai facila de a introduce in Bulgaria autoturisme, in vederea inmatricularii definitive, in caz contrar autovehiculele putand fi tranzitate doar pe o platforma auto, ceea ce presupunea pentru proprietari costuri mult mai mari (cca. 400 euro de autoturism).

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Giurgiu”.

Sursa foto: ziarebotosani.ro

450 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger