AcasăNewsEveniment de referință în domeniul calității: conferință RENAR, la Craiova

Eveniment de referință în domeniul calității: conferință RENAR, la Craiova

Fănel Iacobescu, Președinte al Societății Române de Măsurări și al Organismului Național de Acreditare al României

În urmă cu mai puțin de o lună, la Brașov se derula Conferința ” ACREDITAREA RENAR, FURNIZOR DE COMPETENȚĂ, ÎNCREDERE ȘI RECUNOAȘTERE”, susținută de Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fănel Iacobescu, Președinte al Organismului Național de Acreditare al României, Președinte al Societății Române de Măsurări, Membru al Consiliului General al Confederației Internaționale a Măsurărilor și Membru al Consiliului Director al Organismului național de standardizare – ASRO. Un eveniment care s-a bucurat de un real succes.

Și nu este de mirare. Pentru că el a avut darul de a clarifica anumite aspecte de importanță esențială pentru implementarea cerințelor obligatorii ale Directivelor și Regulamentelor UE, practicilor europene și altor cerințe naționale și internaționale necesare în toate domeniile activității economico-sociale, de la economie la protecția intereselor publice în sănătate, siguranța alimentară, mediu, etc. Și nu sunt vorbe-n vânt de vreme ce, dacă este să detaliem, vorbim despre infrastructura calității, menită să valideze, spre exemplu, instrumentele cu care este verificată conformitatea mașinilor, folosite în unitățile RAR sau ITP, ori echipamentele din laboratoarele în care mergeți pentru a efectua analize medicale.
Ei bine, acum este rândul Craiovei să fie gazda unei noi ediții a conferinței. Evenimentul va avea loc în data de 9 noiembrie 2023, începând cu ora 10:30, în Aula Mihai I (Sala Albastră) a Universității din Craiova, Str. A. I. Cuza nr.13. Cei care doresc să participe pot confirma prezența la această conferință prin email la renar@renar.ro. (Persoană de contact Diana Ureche, tel. 0751 010 913).

Reamintim, Regulamentul CE nr.765/2008 al Parlamentului European și Consiliului stabilește politica UE în domeniul acreditării, evaluării conformității în general, cadrul în care se desfășoară aceste activități, principiile de funcționare și organizare a acreditării, obligațiile organismelor naționale de acreditare. Iar acesta prevede, la articolul 4, aliniatul 1, că în fiecare stat UE funcționează un singur organism național de acreditare. Unul care se supune, așa cum prevede articolul 10, aliniatul 1, la evaluări periodice ale European Accreditation (EA), organismul desemnat de Parlamentul și Comisia UE. În România, Organismul Național de Acreditare RENAR este semnatarul Acordului de recunoaștere EA-MLA. Și, pe cale de consecință, orice certificat emis de RENAR sau de organisme de evaluare a conformității (ISO/IEC/17025, inclusiv etalonări, etc.) acreditate de această entitate este recunoscut în UE și la nivel internațional. Lucru valabil și-n momentul de față, după decizia emisă în 25 martie 2022, după ultima evaluare a RENAR.

author avatar
Andrei Coman
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger