AcasăNewsEvaziune de un miliard de lei. Breasla din Romania care ameninta ca...

Evaziune de un miliard de lei. Breasla din Romania care ameninta ca nu va mai plati taxe catre stat

Reprezentantii unitatilor de morarit-panificatie sustin ca evaziunea din domeniu se ridica la un miliard de lei pe an. Brutarii cer reducerea TVA si eliminarea productiei „la negru”, altfel vor intra in greva fiscala.

Patronatele din panificatie cer autoritatilor sa ia toate masurile pentru inchiderea activitatii producatorilor care nu platesc taxe, deoarece piata neagra a painii a depasit 70%.

Aurel Popescu sustine ca, daca se reduce TVA la paine la 9%, brutarii vor plati statului diferenta pana la 24%

Presedintele Patronatului Rompan din industria panificatiei, Aurel Popescu, sustine ca producatorii legali au fost pur si simplu scosi de pe piata de brutariile nefiscalizate. Popescu afirma ca este imposibil ca un  producator sa vanda franzela de 350 de grame cu 0,8 lei bucata (restul pana la un leu fiind TVA). „Nu se acopera nici materia prima cu acesti bani. Este clar ca e vorba de evaziune”, a spus presedintele Rompan.

Cereri si amenintari

Desi FMI a spus ca nu e de acord cu reducerea taxei pe valoarea adaugata, producatorii fiscalizati din industria de panificatie cer autoritatilor scaderea TVA la paine de la 24% la 9%. Aurel Popescu afirma ca brutarii pot face oricand dovada ca efortul bugetar pentru diminuarea taxei nu depaseste 25 de milioane de euro. „Daca este nevoie, platim noi aceste 25 de milioane de euro, doar sa faca aceasta operatiune. Nu se mai poate trai, va spun fara gluma”, a adaugat Popescu. El a precizat ca, pe langa reducerea TVA, este nevoie ca organele abilitate sa-si intre cu adevarat in atributii si sa sanctioneze drastic producatorii evazionisti. „Ei (inspectorii – n.r.) tot la noi vin in control, si tot pe noi ne amendeaza, dar nu-i sanctioneaza pe evazionisti”, sustine Popescu. El a avertizat ca, in cazul in care aceste doua cereri ale Rompan nu vor fi acceptate de autoritati, brutarii legali vor intra in greva fiscala si nu vor mai plati nicio taxa catre stat.

Productie-record de grau

Departamentul Agriculturii din SUA a anuntat ca, datorita ninsorilor din acest an, productia de grau din America de Nord, Ucraina si Rusia va fi mult mai m are ca in 2011. Totodata, conform estimarilor, in anul agricol 2013-2014, la nivel global s-ar putea inregistra un record la productia de grau, de peste 700 de milioane de tone, cu peste 10% mai mult ca in perioada 2011-2012.

author avatar
Arpad Dobre
828 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger