AcasăNewsEvaluare Nationala 2012: Ce nu trebuie sa faca elevii

Evaluare Nationala 2012: Ce nu trebuie sa faca elevii

Pe 25 iunie debuteaza Evaluarea Nationala, urmand inscrierea la liceu. Pentru a trece cu bine de acestea elevii trebuie urmeze cateva sfaturi simple, atat in privinta examenelor, cat si a inscrierii la liceu.

Evaluarea Nationala 2011 - RezumatElevii clasei a VIII-a vor trece in scurt timp prin focul Evaluarii Nationale, primul examen serios in urma caruia isi vor testa cunostintele acumulate in decursul celor opt ani de studiu si vor afla la ce licee au sanse sa se inscrie.

Examenul va debuta pe 25 iunie, cu proba scrisa la limba si literatura romana. Ulterior, pe 26 iunie, elevii minoritatilor nationale isi vor testa cunostintele in cadrul probei scrise la limba si literatura materna. Ultima proba, cea la matematica, va urma pe 27 iunie, elevii urmand a afla notele obtinute in data de 29 iunie.

Avand in vedere ca examenul va fi supravegheat cu aparatura video, ideea copierii la examen este una neinspirata. Astfel, pixul cu bluetooth, microcamera wireless, ceasul touch screen cu SIM incorporat sau modulatoarele FM, vor deveni gadgeturi inutile. Pana si banala fituica va fi de prisos, miscarile elevilor urmand a fi analizate de catre supraveghetorii care vor urmari, in fiecare minut, miscarile elevilor.

In cazul in care, totusi, elevii isi vor incerca norocul, acestia risca, potrivit Metodologiei, fie sa fie eliminati din sala de examen, daca vor fi surprinsi de catre profesori, fie sa primeasca nota 1, in cazul in care se doveste ca lucrarea a fost copiata.

Inscrierea la liceu

Potrivit Metodologiei, in cazul inscrierii la liceu, algoritmul de calcul a notei este simplu. Astfel, nota de admitere in liceu va fi calculata din media artimetica dintre media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a si media obtinuta la evaluarea nationala sustinuta in clasa a VIII-a.

Repartizarea computerizata a elevilor urmeaza a fi facuta descrescator, dupa medii, incercand plasarea fiecarui candidat , incepand cu media cea mai mare si terminand cu cea mai mica, la una dintre optiunile exprimate, repartizarea urmand a se realiza in functie de optiunile inscrise pe lista. Astfel, in cazul in care un elev va avea prea putine licee trecute pe lista de optiuni, acesta risca sa nu fie repartizat, urmand a fi repartiat intr-o sesiune viitoare, care va cuprinde doar locurile ramase libere la prima inscriere.

Una dintre marile greselie realizate de elevii care au promovat examenele il reprezinta increderea exacerbata in notele proprii, astfel incat depun candidaturile pentru putine licee. Ceea ce este rau deoarece, chiar daca mediile sunt mari, elevul risca sa nu se inscrie la liceu din cauza notelor mult mai mari ale contracandidatilor. Atentie, deci, atunci cand veti completa listele cu optiuni caci altfel riscati sa nu fiti repartizati la niciun liceu.

Astfel de cazuri s-au petrecut anul trecut cand, potrivit datelor publicate anul trecut pe site-ul oficial al Ministerului Educatiei, peste 2.100 de elevi au ramas nerepartizati deoarece nu au completat destule optiuni pe lista de inscriere. Printre acestia s-au numarat si doi elevi ce aveau medii peste 9.00, precum si 27 cu medii intre 8.00 si 9.00.

De folosit in acest caz este site-ul oficial al Ministerului Educatiei, edu.ro.

author avatar
Ionut Zgimbau
1.630 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger