AcasăNewsEuropol: ISIS dispune de baze de antrenament in UE si in Balcani

Europol: ISIS dispune de baze de antrenament in UE si in Balcani

Europol le transmite liderilor europeni: Asteptati-va la ce nu va asteptati!

Un raport confirma existenta unor structuri unde comandourile teroriste, de tipul celor ale fortelor speciale, se formeaza pentru pregatirea unor noi atentate in Europa.

Europol le transmite liderilor europeni: Asteptati-va la ce nu va asteptati!

Acest raport a fost difuzat de Europol la numai cateva saptamani dupa atentatele sangeroase din Paris si trebuie citit in urmatoarele chei: ISIS si-a schimbat metodele de actiune, si-a antrenat oamenii sa reziste la interogatorii sau sa evite supravegherea, si pregateste noi atentate in Europa, cu prioritate impotriva civililor, informeaza Le Point. Potrivit documentului, intitulat ”Schimbari in modul de operare al atacurilor teroriste ale ISIS”, care este o sinteza a unui seminar ce a reunit cele 28 de state membre UE, la cateva saptamani dupa atentatele din 13 noiembrie din Paris, ISIS pregateste noi atacuri teroriste in UE, vizand in special tinte civile, pentru a genera un numar cat mai mare de victime. Raportul confirma si faptul ca informatiile adunate de serviciile speciale sugereaza ca Statul Islamic a dezvoltat intr-adevar structuri de antrenament si de lupta de tipul celor ale fortelor speciale in sanul Uniunii Europene si in Balcani. Structuri in cadrul carora recrutorii ISIS pot testa conditia psihica si determinarea celor ce aspira sa fie membri ai gruparii teroriste, inainte de a-i forma pentru lupta si pentru a ”rezista tehnicilor de interogatoriu”.

O schimbare de metoda

Pentru expertii Europol, atentatele din Paris si Saint-Denis au marcat o schimbare a modului de operare al ISIS, avand acum posibilitatea sa lanseze ”indiferent unde si cand doreste” serii de atacuri ”complexe si bine coordonate”, via agentii locali care cunosc terenul. In plus, ”comandantii ISIS par a dispune de o anumita libertate tactica in alegerea tintelor pentru a-si adapta proiectele circumstantelor locale specifice”, ceea ce face si mai dificila pentru fortele de ordine detectarea precoce a acestor actiuni si identificarea persoanelor implicate.

Recrutari locale

De unde vin teroristii? Recrutarile sunt in primul rand locale, spune Europol si nu mai este ”imperativ” ca viitorii membri ai celulelor teroriste sa fi facut anterior un sejur in Siria. Cu toate acestea, rapoartele confirma ca ”centrele de refugiati sunt tinte specifice pentru recrutorii islamici radicali”. Pentru experti, ”amenintarea este urgenta si precisa”, ”escaladarea violentei si recursul la atacuri masive putand constitui o noua faza a strategiei ISIS in sanul Uniunii Europene”. Raportul Europol invita urgent statele membre ”sa se astepte la ce nu se asteapta”, adica atacuri fara precedent dar la fel de bine si la atacuri inspirate din cele anterioare.

Tel Aviv acuza Turcia ca finanteaza Daesh

Ministrul Apararii israelian, Moshe Yaalon, a parasit limbajul diplomatic pentru a acuza Turcia de relatii cu Statul Islamic. Ieri, Yaalon a declarat, in prezenta omologului sau elen, Panos Kammenos, ca teroristii Daesh au fost finantati cu ”bani turcesti” contra petrol. ”Depinde de Turcia, de guvernul turc, de conducatorii turci sa decida daca vor sa coopereze pentru a lupta impotriva terorismului. Pana acum, nu a fost cazul”, a acuzat Yaalon. Ministrul grec a confirmat la randul sau aceasta informatie. ”Dupa cum stiti, Daesh a beneficiat foarte mult timp de bani turcesti pentru petrol. Sper ca acest lucru se va incheia”, a adaugat Moshe Yaalon, citat de agentii.

author avatar
Tudor Borcea
331 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger