AcasăNewsEuropol, cu lupa pe conturile infractorilor

Europol, cu lupa pe conturile infractorilor

De acum, Europol le spune infractorilor ca nu mai au unde sa isi ascunda banii

Parlamentul European a votat a cincea actualizare a directivei UE privind combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului.

De acum Europol le spune infractorilor ca nu mai au unde sa isi ascunda banii

Noile reguli vor aduce mai multa transparenta in privinta proprietarilor companiilor. Inainte, registrele proprietarilor efectivi ai companiilor erau accesibile numai celor care puteau dovedi ca au un interes legitim, cum ar fi jurnalistii si ONG-urile. Acum, ele vor fi accesibile tuturor. Registrele vor fi, de asemenea, interconectate pentru a facilita cooperarea intre statele membre. De exemplu, daca „Europol cauta un infractor intr-un stat membru, agentia va putea vedea in ce alte tari are conturi acest individ”, a explicat  Krišjānis Kariņš (PPE, Letonia). „Scopul este de a indeparta banii murdari din sistemul bancar european. Bancile trebuie sa stie cine sta in spatele fiecarui cont. Exista doua probleme cu banii murdari, una este ca distruge economia, iar cealalta ca pot finanta terorismul”, a spus domnul Kariņš. „Am clarificat ca, daca nu doriti sa aratati cine este proprietarul, va fi dificil sa faceti afaceri in Europa”, a spus Judith Sargentini (Verzi / ALE, Olanda).  „Sursele sunt multe, dar banii sunt obtinuti prin activitati ilicite, proveniti de pe piata neagra, din comertul cu bunuri ilegale, arme, contrabanda cu persoane. Acesti bani intra in sistemul bancar european si sunt vopsiti in alb”, spune Kariņš. Dar doamna Sargentini reaminteste ca „terorismul nu are nevoie de bani, in special in Europa, inchiriati o masina sau chiar puteti fura o masina si puteti intra in multimea de oameni, nu costa bani”.

author avatar
Catalin Dumitrescu
183 afisari

1 COMENTARIU

  1. In Panama si insulele Virgine o sa gasiti bani spalati din 70%trafic de drog dinsore Columbia si Mexic spre Sua si Canada, 10%vanzari ilegake de arme, 5%bani spalati din terorism si finantare, restul de 10%din coruotie si crima organizata si prostitutie. Se spala prin firme de constructie si imobiliare hoteluri noi construite si restaurante dar si cluburi banii redevin murdari la vanzarea acestor proprietati inalbite.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger