AcasăNewsEuropenii țin la saltea miliarde de euro

Europenii țin la saltea miliarde de euro

Gospodăriile au depozitat sume uriașe în conturile lor de economii și nu vor să le cheltuiască, riscând ca economia Europei să piardă o sursă importantă de stimulare chiar din partea consumatorilor săi, avertizează Bloomberg.

Depozitele bancare ale gospodăriilor din primele patru mari economii din zona euro (Germania, Franţa, Italia, Spania) au crescut cu peste 100 de miliarde de euro în lunile martie şi aprilie, de trei ori mai mult decât ritmul mediu de creştere înregistrat în ultimul deceniu. Chiar dacă magazinele s-au redeschis în multe ţări, sondajele arată că oamenii nu sunt gata încă să facă cheltuieli mari, având în vedere creşterea şomajului şi riscul unui al doilea val de infecţii. În aceste condiţii, se pune problema unei relansari economice  fără un suflu major din partea cererii interne. Economistul şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a declarat recent că este „plauzibil ca argumentul preventiv să rămână unul semnificativ atât timp cât persistă incertitudinile legate de coronavirus”. Cheltuielile de consum, care sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din economia Europei, sunt cruciale pentru relansare. În primul trimestru al acestui an au fost responsabile pentru două treimi din contracţia înregistrată de economia europeană. Punerea în circulaţie a banilor economisiţi „ar oferi un impuls suplimentar pe măsură ce relansarea avansează. Va fi nevoie ca aceste fonduri să intre în acţiune pentru ca revenirea să se consolideze”, a explicat Dirk Schumacher, economist la banca Natixis.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
493 afisari

2 COMENTARII

  1. După ce au falimentat bugetele statelor bancherii au pus ochii și pe banii populației. Aici nu este vorba de economii, pentru ca numărul deponenților ete mic, ci de faptul ca nimeni nu trebuie sa mai aibe un minim de siguranță. Trebuie aduși toți la disperare

  2. bine ca au , la romani nu l i s a dat nimic daoar s a luat asa ca si daca sunt cheltuitori din fire o sa fie si ei pe trend cu occidentalii !!!!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger