În timp ce SUA se confruntă cu probleme în aprovizionarea cu carne din cauza pandemiei de coronavirus care a impus închiderea abatoarelor, Europa înregistrează un surplus de carne: restaurantele nu funcționează, oamenii nu mai iau masa în oraș iar festivalurile sunt anulate.
Oktoberfest şi pieţele de Crăciun sunt responsabile pentru jumătate din cei aproape şapte milioane de cârnaţi pe care angrosistului britanic The Sausage Man îi vinde în fiecare an. Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că în acest an cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane tone, cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, iar consumul de carne de vită şi pasăre va coborâ la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.”Sperăm şi aşteptăm pentru o redeschidere în Europa astfel încât oamenii să poată merge să ia masa în oraş. Vindem în continuare mai mult în retail.Dar asta nu a recuperat pierderile din sectorul de food-servicespune Jais Valeur, directorul general de la Danish Crown Group, cel mai mare procesator de carne din Europa. Vânzările pe segmentul high-end sunt modeste. În special pentru carnea de vită, bucăţile de calitate se acumulează în congelatoare, ceea ce înseamnă că supra-oferta ar putea dura şi după ce carantina se va încheia. Pandemia de Covid-19 a lovit sectorul cărnii într-un moment în care unii consumatori sunt preocupați de emisiile de CO2 iar dietele vegane devin din ce în ce mai populare. De pildă, Germania, ţară renumită pentru cârnaţii săi, a devenit un paradis al vegetarienilor, 63% dintre rezidenţi fiind interesaţi să reducă consumul de carne. Preţurile la carnea de porc în Europa, care au fost stimulate de creşterea exporturilor către China, au început acum să scadă, astfel că preţurile la carcasa de porc în Franţa şi Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni. În Olanda, cererea pentru viţei de lapte a scăzut, spune Frans van Dongen, responsabil cu afacerile internaţionale la grupul olandez de carne COV. Federaţia franceză de specialităţi de carne FICT estimează că veniturile membrilor săi au scăzut cu 30% în medie de la începutul pandemiei. „Vânzările spre Europa sunt practic paralizate. Există doar livrări ocazionale”, a explicat Miguel Schiariti, preşedintele Asociaţiei producătorilor carne de vită din Argentina.