AcasăNewsEuropa ține banii la ciorap

Europa ține banii la ciorap

Miliarde de euro acumulate sub formă de economii de unele gospodării europene în timpul carantinei constituie o posibilă mană cerească pentru a ajuta economia să depăşească criza sanitară. Dar e necesar ca cei care au făcut aceste economii să fie dispuşi să consume sau să investească mai mult.

Odată cu închiderea magazinelor, restaurantelor, creşelor precum şi după anularea vacanţelor în numeroase ţări, mulţi consumatori europeni nu au altă alegere decât să ţină banii „la ciorap” în perioada izolării, scrie Le Figaro. Unele gospodării au suferit o diminuare a veniturilor, în special cele care au fost lovite de şomajul parţial sau chiar şomajul complet, însă la nivel general, consumul a scăzut mai mult decât veniturile lor în ultimele două luni. “A avut loc o economisire forţată, care s-a acumulat”, a explicat guvernatorul Băncii Franţei, François Villeroy de Galhau, care a evaluat la aproximativ 60 de miliarde de euro economiile acumulate în țară în perioada carantinei. În Germania, „o rată de economisire care să ajungă la 15% în al doilea trimestru nu mi se pare ceva nerealist”, a afirmat economistul băncii Commerzbank, Jorg Kramer. Potrivit calculelor sale, aceasta ar reprezenta aproximativ 30 de miliarde de euro economisite în plus în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu ultimul trimestru din 2019, când rata de economisire a fost de aproximativ 11%.
La scara Uniunii Europene, grupul german de asigurări Allianz estimează să surplusul de economii provocat de izolare ar putea să atingă suma colosală de 1.300 miliarde de euro în al doilea trimestru. Cu toate acestea, consumul riscă să nu revină la nivelul de odinioară pentru o anumită perioadă, spune Thomas Pugh, analist la Capital Economics: „Multe persoane au suferit o diminuare a salariului, cumulată cu faptul că şomajul a crescut şi va rămâne la un nivel ridicat pentru o perioadă de timp, ceea ce va frâna evoluţia globală a veniturilor”. „O mare majoritate a persoanelor vor avea nevoie de timp pentru a reveni la obiceiurile de consum pentru că le este teamă”, a declarat şi Jordi Fabregat, profesor de economie la şcoala de afaceri Esade din Spania. În aceste condiţii, mai bine să nu ne aşteptăm prea mult de la economisire să relanseze economia. „Nu există soluţii miracol”, subliniază Nicolas Véron, cercetător la institutul Bruegel. „În toate ţările din lume, încrederea depinde înainte de orice de propagarea virusului. Primul parametru este cel sanitar”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
248 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger