Noi recorduri de temperaturi ridicate au fost înregistrate în Belgia, Germania, Franţa şi Olanda. De vină este un val de aer saharian care s-a abătut asupra continentului şi a făcut ca mercurul din termometre să urce peste 40 de grade Celsius. Asta în timp ce în Paris căldura dogoritoare pune în pericol catedrala Notre Dame, cu structura slăbită de incendiul din luna aprilie.
Belgienii au suportat o temperatură de 40,2 grade Celsius la Liege, în est, un nou record istoric, a precizat directorul Institutului regal de meteorologie IRM. Recordul anterior era de 39,9 grade Celsius, înregistrat miercuri în jurul orei 16:00 (14:00 GMT) la baza militară de la Kleine-Brogel (nord-est). La Eindhoven, în Olanda, a fost doborât un record național care dura de 75 de ani, atingându-se 39,3 grade Celsius. Precedentul record era de 38,6 grade. Căldura neobișnuită a dilatat unele poduri metalice, la Amserdam și Haarlem, pompierii le-au stropit cu apă. „Nou record de temperatură în Germania! Cu 40,5 grade Celsius recordul precedent de 40,3 grade Celsius (Kitzingen, 5 iulie 2015) pentru întreaga Germanie, a fost doborât la Geilenkirchen!”, a anunţat serviciul meteorologic german (DWD).
În Franţa, nivelul de avertizare de caniculă, până acum „portocalie” în majoritatea teritoriului, a fost ridicată la „roşu” în partea de nord, inclusiv în capitală. Temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius în nord-estul ţârii şi ar putea ajunge până la 43 de grade Celsius la nivel local. Căldura excesivă pune din nou în pericol şubrezita Notre Dame, „Mi-este teamă că îmbinările, zidăria, pe măsură ce se usucă, îşi vor pierde rezistenţa şi calităţile structurale, iar bolta va ceda brusc”, a avertizat arhitectul Philippe Villeneuve. Un nou studiu publicat de experţii de la Universitatea din Berna arată că lumea a trecut prin diverse perioade călduroase şi de răcire a climei în ultimii 2.000 de ani, însă niciuna dintre acestea nu a avut o amploare asemănătoare cu încălzirea globală actuală.