AcasăNewsEuropa se balbaie si tremura cu Grecia deasupra capului

Europa se balbaie si tremura cu Grecia deasupra capului

Peste criza financiara a aparut criza politica. In urma manifestatiilor de miercuri de la Atena, presarate cu incidente violente, premierul Papandreu a anuntat miercuri seara o schimbare guvernamentala. Europa, ea insasi in mare pericol din cauza Greciei, nu ajunge la un acord asupra ajutorului.

„Maine vor forma un nou guvern si imediat dupa aceea voi cere increderea Parlamentului”, a declarat el intr-o scurta interventie televizata, luand act de refuzul opozitiei conservatoare de a ajunge la un acord pentru un guvern de uniune nationala. „Am facut eforturi constante de colaborare” in directia principalului partid de opozitie, Noua Democratie (de dreapta), care „a tratat aceste eforturi strict in plan mediatic”, s-a plans premierul. „Voi continua pe acelasi drum, cel al datoriei impreuna cu grupul parlamentar PASOK (socialist)”, s-a angajat el, citat de Le Parisien.

Lovindu-se pana acum de refuzul opozitiei de dreapta de a-l sprijini, Papandreu trebuie sa faca fata si unei opozitii in interiorul propriei majoritati. Demisia de marti a deputatului Giogios Lianis, care a denuntat „esecul politic” al socialistilor, reduce majoritatea acestora la doar 155 din totalul de 300 de parlamentari. Un alt deputat socialist a anuntat recent ca va vota impotriva planului de austeritate.

Strazile Atenei dau in clocot

In aceeasi zi fierbinte, zeci de mii de manifestanti au invadat strazile capitalei pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate preconizate. Agitand goarne, castroane si fluiere in fata unui impresionat dispozitiv politienesc, multimea, in care se amesteca lideri sindicali si aderenti la miscarea „indignatilor” s-a masat in jurul Parlamentului, unde trebuia dezbatut planul de austeritate, al carui vot final este asteptat spre sfarsitul lui iunie. Politia a anuntat 20.000 de manifestanti, presa si observatorii au dat insa cifre cel putin duble.

Un grup de tineri a aruncat cocteiluri Molotov, pietre si alte proiectile asupa fortelor de ordine. Politia a incercat sa reia controlul asupra pietei Syntagma (sau Piata Constitutiei) din fata Parlamentului, folosind gaze lacrimogene cau au risipit multimea, fara a o face totusi sa plece. In total, circa treizeci de persoane au fost ranite si spitalizate, multe cu probleme respiratorii.

Grecia in pragul colapsului, Europa se balbaie

Dupa un prim val de austeritate in 2010, guvernul socialist a construit un plan de economii pe termen mediu, pentru 2012-2015, menit sa faciliteze obtinerea de noi ajutoare financiare, pentru a evita colapsul national. Aprobarea planului este una dintre conditiile pentru a obtine a cincea transa a imprumutului de 110 miliarde de euro, acordat in 2010 de Uniunea Europeana si FMI, din care pana acum au fost varsati 53 de miliarde. Si, probabil un nou ajutor financiar. Tara se afla foarte aproape de incapacitate de plata, potrivit agentiilor de rating.

In acest timp, la Bruxelles, creditorii Greciei nu reusesc sa se inteleaga asupra modului in care trebuie ajutata Atena. Marul discordiei il constituie efortul care ar urma sa le fie cerut bancilor private: unii se tem ca nu cumva tocmai un prea mare angajament al bancilor in planul de salvare sa nu declanseze incapacitatea de plata a Greciei. Ceea ce ar putea antrena prabusirea intregii zone euro.

author avatar
Adrian Patrusca
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger