AcasăNewsEuropa obeza

Europa obeza

Un “boom” al greutatii corporale

Obiceiurile alimentare, precum cresterea consumului de produse ultraprocesate, a provocat o epidemie de obezitate in Europa, care nu numai ca sporeste riscul de a suferi boli grave, ci presupune totodata un cost urias si o provocare majora pentru sistemele publice de sanatate.

Un boom al greutatii corporale

Un raport al United European Gastroenterology arata ca mai mult de jumatate din populatia adulta din Uniunea Europeana este supraponderala sau sufera de obezitate, in timp ce un copil din trei se confrunta cu acelasi probleme. Obezitatea poate spori cu 50 % riscul de a suferi de cancer colorectal, mai ales in randul barbatilor. De asemenea, aproape trei sferturi dintre obezi sufera de grasime la ficat, ceea ce poate degenera in steatohepatita non-alcoolica (NASH) si provoca probleme mult mai grave. Incidenta obezitatii infantile este mai mare in tarile din sudul Europei, unde dieta mediteraneeana, bogata in vegetale si un consum limitate de carne rosie, a fost inlocuita de produsele procesate. Malta, Croatia, Italia, Spania, Cipru, Grecia si Portugalia se claseaza in fruntea membrilor comunitari cu cel mai mare procent de copii supraponderali. De vina ar fi  alimentele ultraprocesate, produsele precongelate, carnurile procesate si chipsurile ambalate. Potrivit UEG, aceste alimente produse de mari companii sunt destinate consumului pe o durata mai lunga de timp, comparativ cu alimentele sanatoase dar perisabile. Se cere, printre alte masuri, sa se limiteze publicitatea si disponibilitatea asa-numitelor alimente „junk food” mai ales in randul copiilor, sa se impuna taxe fiscale asupra bauturilor carbogazoase si o etichetare mai clara privind valoarea calorica si cea nutritionala.

author avatar
Andrei Coman
135 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger