AcasăNewsEuropa ipocrita si armele sauditilor

Europa ipocrita si armele sauditilor

Franta este un furnizor crucial de armament pentru Arabia Saudita

”Trebuie sa spunem clar: Arabia Saudita este astazi un mare client al Frantei”, declara recent Emmanuel Macron. Acelasi Macron care, miercuri, intr-o discutie cu suverenul saudit Salman, si-a exprimat ”profunda indignare” dupa asasinarea jurnalistului Jamal Kshoggi.

Franta este un furnizor crucial de armament pentru Arabia Saudita

Asasinarea jurnalistului in consulatul regatului saudit din Istanbul a relansat apelurile liderilor UE de a suspenda exporturile de armament in monarhia din Golf. Germania a luat initiativa suspendarii vanzarilor de arme catre Riad, o premiera pentru o tara UE, si si-a incurajat vecinii sa-i urmeze exemplul. ”Nu va fi nici un efect pozitiv daca vom ramane singurii care opresc aceste exporturi si, in acelasi timp, alte tari sa continuie”, a declarat ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a carui tara a autorizat anul acesta exporturi de armament de 416,4 milioane de euro catre Arabia Saudita. O cifra mica comparativ cu exporturile altor tari UE. Dar diplomatiile britanica, franceza si germana nu s-au pus de acord cu privire la o eventuala inghetare a acestor exporturi. Poate, dar ”in functie de crediblitatea explicatiilor ” suplimentare ale sauditilor in cazul Khashoggi.

Franta, primul angrosist al Riad-ului

In 2013, Marea Britanie domina clasamentul tarilor europene in materie de export de arme catre regatul saudit. In 2016, Franta a preluat, de departe, fruntea clasamentului. Avem, cu Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, un parteneriat de incredere in regiune, care este important, care nu este comercial,  este strategic „, declara Macron la mijlocul acestei luni, evocand ”interese comune”  in domeniul stabilitatii si luptei impotriva terorismului.

Hai sa te pup printe merita o mie si una de nopti pentru 12 miliarde de dolari

”Dar ar fi fals sa afirmam ca Arabia Saudita este astazi un mare client al Frantei”, a incercat, atunci, s-o suceasca presedintele francez, ratand o mare ocazie sa taca. In mai putin de 10 ani, sauditii au cumparat armament din Franta in valoare de aproximativ 12 miliarde de dolari. Alaturi de India si Qatar, regatul saudit este al doilea mare client al Frantei. Iar India si Arabia Saudita sunt cei mai mari cumparatori de arme la nivel mondial. Dar in logica macroniana asta nu inseamna ”clienti mari”.  Macron urmeaza sa vina la Riad inainte de luna decembrie pentru a semna noi contracte de livrari. Si dupa scandalul navelor Mistral destinate initial rusilor, producatorii si politicienii francezi sunt reticenti in a mai anula contracte.

Blocajul blocat in balbaieli ”Politica noastra de control al vanzarilor de arme este stricta si se bazeaza pe o analiza de la caz la caz in cadrul Comisiei interministeriale pentru exportul de materiale de razboi. Exporturile de arme catre Arabia Saudita sunt examinate in acest cadru”, a comunicat ministerul francez de Externe. Asasinarea lui Khashoggi este ceva ”teribil” dar Marea Britanie ”nu va reactiona excesiv” pentru ca mii de locuri de munca depind de relatiile cu regatul petrolier, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab. ”Am stabilit o pozitie comuna privind vanzarile de arme, insa responsabilitatea finala revine statelor membre”, a declarat Maja Kocijancic, purtatoare de cuvant a diplomatiei europene. „Pana in prezent, exista un blocaj cu privire la ideea unui embargo european , a declarat ministrul belgian de Externe, Didier ReyndersSpania nu va suspenda exporturile in Arabia Saudita pentru moment, desi este ”consternata” dupa moartea lui Jamal Khashoggi. Potrivit ziarului El Pais, Arabia Saudita a fost al treilea cel mai mare client al Spaniei, din 2013.Franta si Regatul Unit sunt „cele mai mari probleme” in chestiunea exporturilor de arme catre Arabia Saudita, declara Bodil Valero, europarlamentar suedez,  semnatar, anul trecut, al unui apel in favoarea unui embargou european al vanzarii de arme catre regatul din Golf.

Daca merge n-o strica

Raspunsul lui Donald Trump dupa moartea jurnalistului Jamal Khashoggi a fost opus celui al Germaniei. Dupa ce, initial, a declarat ca explicatiile-SF ale Riad-ului ii par ”credibile”, si dupa ce sauditii au recunoscut, extrem de tardiv, ca Jamal Khashoggi a fost ucis in propriul lor consulat, presedintele american a declarat ca nu vrea deloc sa strice ”formidabila comanda” de armament venita din Arabia Saudita si ca o ”forma de sanctiune” ar fi preferabila. Trump a anuntat ca SUA au semnat cu regatul din Golf, in 2017, contracte de livrare de armament in valoare de 110 miliarde de dolari, dar experti au afirmat ca aceasta cifra este umflata.

author avatar
Tudor Borcea
429 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger