AcasăNewsEuropa, in pragul falimentului total

Europa, in pragul falimentului total

Specialistii si investitorii previzioneaza o noua criza in zona euro

Evenimetele recente din Europa ce au declansat deprecierea valutei si au zdruncinat pietele financiare, arata ca investitorii se pregatesc pentru un adevarat dezastru in zona euro.

Specialistii si investitorii previzioneaza o noua criza in zona euro

Analistii Admiral Markets enumera cateva consecinte devastatoare ale crizei datoriilor guvernamentale pe care investitorii le vor anticipa.

Majoritatea bancilor vor intra in insolventa si vor fi nationalizate, se va reveni la o moneda proprie ce se va deprecia cu peste 50%, datorita datoriilor denominate in euro. In functie de haosul din Grecia, Portugalia va decide daca va urma aceeasi cale. Irlanda este intr-o situatie delicata, Banca Centrala Europeana (BCE) nu doreste sa salveze bancile, dar nici nu le poate lasa sa se prabuseasca, pentru ca ar afecta tot sistemul bancar European.

Bancile au ascuns problemele in trecut, iar declinul continuu al pietei imobiliare va aduce falimentul sistemului bancar. Somajul ajuns la 20%, va continua sa creasca, cetatenii se vor revolta impotriva masurilor de austeritate si impotriva guvernului, costurile de finantare cresc si criza din regiune devine una globala: bursele si euro incep declinul vertical.

Marile guverne Europene –Germania si Franta – decid daca vor recapitaliza BCE sau vor permite printarea de moneda pentru a se salva. O parte din bancile acestor state vor inregistra pierderi si vor fi nationalizate. Cetatenii germani, francezi sau olandezi vor trebui convinsi sa imparta din durerea grecilor, irlandezilor, portughezilor.

Posesorii de bonduri nu vor putea fi platiti, din cauza exploziei dobanzilor (acum 17% in Grecia, 10% in Portugalia, Irlanda si peste 5% in Spania) si se vor adresa justitiei sau vor incerca sa-si faca singuri dreptate, pentru ca nimeni nu-i va asculta. Revoltele vor impanzi regiunea si Uniunea Europeana risca dezmembrarea.

Societatea isi pierde increderea in propria moneda si o abandoneaza, preturile cresc si economiile se evapora. Ceea ce s-a intamplat cu dolarul in ultimele 12 luni, se va repeta cu euro acum. Oricum, suntem intr-o perioada in care banii de hartie incep sa valoreze tot mai putin, iar sistemul monetar isi pierde din credibilitate. Vestea proasta este ca suntem doar la inceput. O replica a marii recesiuni din 2008 se apropie, dar nu stim cat de puternica va fi.

author avatar
Andrei Ispas
433 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger