AcasăNewsEuropa, în pericol. Economia Rusiei, în colaps, Putin se încruntă la vecini!

Europa, în pericol. Economia Rusiei, în colaps, Putin se încruntă la vecini!

Când Rusiei îi merge prost, Europa trebuie să-și facă o cruce mare! Și toți analiștii lumii spun că datele culese din piață și de pe tot felul de surse indică colapsul economiei rusești. Asta, deși președintele Vladimir Putin ordonase ca-n 2019 să se accelereze investițiile în industrie, comerț și celelalte sectoare, totul cu scopul de a obține o creștere peste nivelul mediu global, ceea ce ar fi dat un imbold revenirii Moscovei la masa G7 (fostul G8). Fiindcă nu s-a întâmplat nimic, „Țarul” a schimbat Guvernul Medvedev, dar și atitudinea față de vecini și UE, iar asta nu poate decât să provoace îngrijorare.

New York Times scrie că planul lui Vladimir Putin a fost pulverizat de economiștii ruși. Liderul de la Kremlin a vrut investiții majore, iar „deștepții” din ministere au cheltuit banii pe achiziții de piane și spărgătoare de gheață, printre alte bazaconii. Ca o legătură cu România – oamenii lui Medvedev au dat vina pe întârzierile birocratice în amânarea investițiilor cerute de președinte.

Sunt șase ani de când sancțiunile Occidentului au pus piedică accesului Federației Ruse pe piețele bancare europene și americane. Colac peste pupăză, a mai venit și prăbușirea prețului la țiței, barilul de petrol brut înregistrând recorduri negative în cascadă. Vladislav Inozemtsev, fondatorul și directorul Heart for Publish-Industrial Research, un think-tank din Moscova, este de părere că „nimeni nu-i atât de absurd încât să-și imagineze că scenariul financiar de mâine ar putea fi mai bun decât este acum. Trăim în deceniul rătăcit al Rusiei”.

Cu un sistem financiar șubred, Rusia a mai făcut și „investiții” militare și geostrategice periculoase. Anexarea peninsulei Crimeea în 2014 arde și azi la buzunar, în 2020. La fel, intervenția armată în Siria și Ucraina, sprijinul financiar acordat Venezuelei și facilitățile oferite Iranului, toate acestea secătuiesc vistieria țării.

Banii ies din țară, nu intră!

Oamenii de afaceri rămân reticenți în a-și investi banii în economia rusească. În schimb, sunt gata să-și transfere fondurile proprii în bănci sau investiții din străinătate, la fel cum se întâmpla în anii ’90, imediat după căderea URSS, când zeci de miliarde părăseau Rusia și nu se mai întorceau niciodată.

Scenariul se repetă și acum. În 2019, conform cifrelor oficiale raportate, businessmanii ruși au mutat în străinătate peste 20 de miliarde de euro! „Sectorul privat cunoaște o cerere tot mai mare pentru achiziționarea de proprietăți în afara țării”, spune Sofya Donets, economist-șef pentru Rusia la puternicul institut financiar Renaissance Capital.

Sunt cifre și informații care în mod cert nu-l bucură pe Vladimir Vladimirovici. Iar când Putin se încruntă la vecini, e alertă în regiune. O Rusie slăbită financiar înseamnă o Rusie înfometată ori asta e de nedorit pentru Europa!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.349 afisari

2 COMENTARII

  1. Uite acum sa facem afaceri cu Vladimir. Romania putere globala cam… in… 4-5-6 luni.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger