AcasăNewsEuropa ia foc

Europa ia foc

Spania si Portugalia au instituit codul rosu de canicula

Un val de caldura africana a lovit sambata mai multe tari europene, cu temperaturi extrem de ridicate, mai ales in Portugalia si in Spania.

Spania si Portugalia au instituit codul rosu de canicula

In Portugalia, in orasul Alvega, aflat la 100 de kilometri nord de Lisabona, s-au inregistrat 46,8 grade, in timp ce in capitala mercurul termometrelor indica 44 de grade, batand precedentul record de 43 de grade inregistrat in 14 iunie 1981.

Cu o temperatura de 46 de grade si pe fondul unei umiditati foarte scazute, un incendiu forestier s-a declansat vineri pe doua fronturi in Monchique, in sudul tarii. Peste 740 de pompieri, sustinuti de 11 avioane cisterna si elicoptere se luptau sambata sa stavileasca avansul flacarilor care deja au consumat peste 1000 de hectare.

Preventiv pompierii stropesc vegetatia iar politia isi protejeaza cainii de asfaltul topit

La Lisabona, parcurile cu jocuri au fost inchise iar populatia a fost sfatuita sa-si limiteze activitatile in exterior.

Morti in Spania

In sudul Spaniei orasul turistic Cordoba facea fata temperturilor ce atingeau 44 de grade in timp ce trei persoane au decedat in ultimele zile din cauza insolatiei. La Barcelona, o femeie de 55 de ani a decedat la spital. Alte doua persoane au murit in regiunea Murcia (sud-est)

Sosete pentru caini politiei in Austria

La Viena, cainii care asigura securitatea unui turneu de beach-volley, deci sa patruleze mult timp pe suprafete fierbinti, au fost echipati cu sosete speciale pentru a-i feri de temperaturi mari, a indicat politia. In Olanda, mai multe sectiuni de autostrazi au fost inchise pentru ca asfaltul s-a topit sub razele soarelui.

Patru reactoare inchise in Franta

In Franta, 67 dintre cele 95 de departamente ale tarii sunt in stare de alerta – record egalat, o situatie identica fiind inregistrata in 2017 -, din cauza temperaturilor care trec de 30 de grade Celsius aproape in toate regiunile, cu exceptia unor zone din nord-vest, si care ajung in sud la valori de pana la 38 de grade Celsius. Astazi si maine este asteptat un al doilea varf de canicula. Pe de alta parte, patru reactoare de la trei centrale nucleare au fost oprite din cauza caniculei.  Compania de electricitate care administreaza centralele aflate in apropierea fluviilor Ron si Rin a decis sistarea temporara a activitatii. Canicula care a cuprins tara a dus la incalzirea apelor celor doua fluvii, situatie extrem de riscanta pentru ca toate centralele folosesc debitele de apa pentru a raci reactoarele. In plus, evacuarea apelor dupa procesul de racire a instalatiilor poate duce la supraincalzirea apei din fluvii, ceea ce ar avea urmari grave pentru fauna si flora.

Apa distribuita gratis in Italia

In Italia, dupa ce saptamana trecuta a debutat cu temperaturi de 40 de grade, autoritatile din Roma au ridicat interdictia pentru locuitori de a se racori in fantanile publice, protectia civila distribuind gratis apa turistilor. Canicula afecteaza mai ales agricultura si in special vacile. Sindicatul national al agriculturoilor, Coldiretti, a afirmat ca productia de lactate a scazut deja cu 15%. In paralel, consumul de inghetata a crescut cu 30% in cursul saptamanii trecute, potrivit sindicatului. Sambata, o femeie a murit pe o plaja din Liguria din cauza insolatiei.

author avatar
Tudor Borcea
154 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger