AcasăNewsEuropa fierbe. Romania doarme

Europa fierbe. Romania doarme

Nu exista alternativa a o Europa cu mai multe viteze, a estimat Hollande, inaintea mini summit-ului de ieri de la Versailles, unde, impreuna cu Angela Merkel, Paolo Gentiloni si Mariano Rajoy, a purtat convorbiri despre ” relansarea” proiectului european, afectat de Brexit si de miscarile populiste.

Noi rămânem în marșarier

”Europa celor 27 nu mai poate fi Europa uniforma a celor 27. Mult timp, ideea unei Europe cu mai multe viteze, diferentiata, cu ritmuri distincte pentru a progresa, a intampinat mare rezistenta. Dar astazi este o idee care se impune. Daca nu , Europa va exploda”, a declarat presedintele francez. Intrebat daca exista o alternativa la o Europa cu mai multe viteze, Francois Hollande a raspuns: ”Nu. Ori facem lucrurile diferit, ori nu le mai facem impreuna”. O idee expusa in special de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker , in cadrul unor cinci scenarii cu privire la viitorul UE post Brexit. ”In viitor vor exista un pact comun, o piata interna cu o moneda unica pentru unii. Dar pe aceasta baza va fi posibil, pentru unele state membre care vor, sa se mearga mai departe in ceea ce privesc domeniile apararii, armonizarii fiscale sau sociale, mai departe in ce privesc cercetarea, cultura, tineretul”, a declarat  fara echivoc Francois Hollande. ”Ideea este de a se gasi un elan politic in patru”, inaintea summit-ului aniversar de la Roma (25 martie) care doreste sa marcheze o noua etapa in constructie europeana”, a declarat o sursa diplomatica franceza. Pentru a depasi reticentele, in special din partea tarilor din Est, statele care pledeaza pentru o Europa cu doua viteze ar putea adopta o politica de avansare in ”grupuri mici” pe anumite subiecte prioritare, cum ar fi cresterea economica, chestiunile sociale, apararea sau protectia frontierelor.

Merkel  a decis

”Va fi o Europa cu viteze diferite. Nu toti vor putea participa de fiecare data la toate etapele de integreare”, declara, in 3 februarie, Angela Merkel, la Malta. Berlin si Paris au ales deja urgentarea relansarii unei Europe afectata deja de criza euro, a refugiatilor si de alegerea britanicilor pentru Brexit. Raliati la ideea mai multor viteze sunt si Italia si Olanda iar toata lumea este ingrijorata de ascensiunea partidelor antieuropene care castiga din ce in ce mai mult teren la fiecare alegeri. Dar Europa cu mai multe viteze nu esteo idee noua, ba chiar o realitate, numai daca privim spatiul Schengen si zona euro. Ipocrizie sau nu, s-a convenit ca la Versailles liderii celor patru tari sa nu faca nici o declaratie dupa summit.

Vom juca cum ne canta altii

”Presedintele Romaniei s-a pozitionat ferm impotriva ideilor vehiculate in ultimul timp cu privire la o Europa cu mai multe viteze – o Uniune a cercurilor concentrice. In opinia sa, asemenea formule de reconfigurare a Uniunii ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european“, declara recent Klaus Iohannis. Ei si? In spatele declaratiilor mustind de corectitudine politica ale liderilor UE se afla o realitate cat se poate de cinica. Romania, ca si alte tari din Est invitate sa intre pe repede inainte in UE, nu poate tine pasul cu Vestul. Motivele se stiu prea bine. Asa cum bine stia si Bruxelles in ce stare se afla tara noastra, cand ne-a luat sub pulpana. Nu am stiut, nu am putut (mai conteaza?) sa negociem nimic pentru a avea cat de cat un statut in curtea celor mari. Ce am stiut a fost doar sa zambim unsuros, sa ne transformam in capitalisti fara capital si in mana de lucru foarte ieftina. Ne-am indeplinit, cu gluga-n cap ”obligatiile” de aderare, orbeste, ca surda-n hora. Acum, cand UE ridica noi cortine, recunoscand implicit cat de europeana i-a fost dragostea cu fostul bloc rasaritean, Romania se afla in situatia de a nu (mai) putea muta nimic. Decat sa jucam cum ni se va canta, ca la jucat ne pricepem. Evident, mesaje cum ca Europa vrea sa schimbe pinioanele cutiei de viteze nu sunt de azi, de ieri, dar cine a avut timp, la Bucuresti, pentru fleacuri de astea? Noi avem cestiuni la ordinea zilei, nu mofturi. In contrast cu mutenia diplomatica din Romania, Polonia, Cehia, Ungaria si Slovacia au cerut raspicat UE tratament egal pentru toate statele membre.

Hollande trage cu vorbe in Putin

”Rusia foloseste toate mijloacele pentru a influenta opiniile publice”. Presedintele Frantei a lansat aceste acuzatii intr-un interviu acordat mai multor publicatii europene, evocand ”proceduri” identice cu cele ale fostei URSS.

 

epaselect epa05043424 Russian President Vladimir Putin R and French President Francois Hollande L talk after a press conference following their talks in the Kremlin Moscow Russia 26 November 2015 Francois Holland arrived in Moscow to discuss coordination in their common struggle against so called Islamic State terrorist formation in Syria EPASERGEI CHIRIKOV

Afirmatii care vor incorda si mai mult relatiile diplomatice dintre Franta si Rusia, deja incordate de situatia din Siria. Pentru Francois Hollande, este vorba de o ”strategie de influentare, de retele, cu teze foarte conservatoare cu privire la moravuri” dar si de ”pretentia de a apara crestinatatea in raport cu Islamul”. ”Nu exageram cu nimic, dar sa fim vigilenti”, a declarat Hollande. Miercuri, presedintele Frantei a ordonat ”mobilizarea tuturor necesare ale statului” in fata cyberatacurilor ce ameninta alegerile prezidentiale franceze. ”Ce urmareste Rusia?”, s-a intrebat Hollande. ”Sa influenteze spatii care altadata erau in sanul fostei Uniuni Sovietice, precum Ucraina”. ”Vrea sa participe la solutionarea conflictelor din lume in avantajul sau”, in special in Siria, ”sa se afirme ca o mare putere” si sa ”ne testeze rezistenta”, a adaugat el, citat de Afp. Hollande a facut un apel la ”demascarea operatiunilor ideologice” pentru a ”arata clar cine este cu cine, cine este finantat de cine” si ”de ce mscarile extremei drepte sunt mai mult sau mai putin legate de Rusia”. Kremlinul a fost deja acuzat ca a influentat alegerile prezidentiale americane, lucrand in favoarea lui Trump si piratand calculatoarele Partidului Democrat. Este si suspectat de numerosi experti francezi ca vrea sa influenteze rezultatele alegerilor prezidentiale din Franta, recurgand la cyberatacuri sofisticate si la campanii de dezinformare. Dezmintite de Moscova, temerile Frantei sunt impartasite pe teritoriul Europei, unde alte alegeri sunt prevazute, in special in Olanda, luna aceasta, si in Germania, la sfarsitul lunii septembrie. Pe de alta parte, Francois Hollande a mai declarat ca ”ultima sa datorie” este sa faca tot ce-i sta in putiinta pentru ca francezii sa nu o aduca la Elysee pe presedintele Frontului National, Marine Le Pen. Marine Le Pen care, intr-un interviu acordat CBS News, a declarat ca ”a duce un Razboi Rece contra Rusiei       este ”un pericol pentru Europa”. Iar a califica Federatia Rusa drept o amenintare nu este altceva decat ”o mare inselatorie”.

author avatar
Tudor Borcea
802 afisari

2 COMENTARII

  1. Abia acum se vede de ce vesticii l-au preferat pe Iohannis presedinte. Stiau si ei ca nu poate lupta impotriva deciziilor europene.

  2. Poză cât o mie de cuvinte, numai că amărâtul ăla din căruță NU ȘTIE despre ce este vorba cu adevărat, și cu ce se mănâncă în U.E.
    Lui, poate doar gândul de a o zbughi afară îl animă, și valoarea banilor….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger