AcasăNewsEuropa este in pragul colapsului financiar

Europa este in pragul colapsului financiar

Angela Merkel si Nicolas Sarkozi se straduiesc cel mai tare sa salveze zona euro

Guggenheim Partners, firma privata de analiza a economiei globale, considera ca Europa se afla in pragul unei crize financiare majore.

Angela Merkel si Nicolas Sarkozi se straduiesc cel mai tare sa salveze zona euro

„Modul in care opereaza Europa in momentul de fata se numeste «disonanta cognitiva»”, a declarat Scott Minerd, director in cadrul firmei. „Pe scurt, se arunca pe piata din ce in ce mai multe lichiditati, crezand ca astfel se evita criza, dar efectul e exact invers.” Acest lucru se intampla deoarece creierele financiare ale Europei nu vor sa recunoasca problema de structura. Tarile bogate ale zonei euro pot si vor sa ramana in sistemul euro, pe cand cele sarace ar trebui sa iasa, deoarece oamenii se feresc sa mai utilizeze moneda Uniunii. „Acum, observam un capital care iese masiv in afara Europei in cautarea unei zone valutare sigure sau vanand aur”, sustine Minerd.

Dolarul, „o rufa murdara”

La randul lui, dolarul este „ca o rufa murdara in bagaje”, dar cel putin e acolo, nu e pierdut! Piata financiara italiana se afla sub presiune, tragand tara, a doua din Europa din punct de vedere al indatorarii, in zona primejdioasa a zonei euro. Spania o urmeaza indeaproape. Investitorii mondiali deja au agenda plina cu ratinguri de tara in scadere si, la vremuri nesigure, cel mai bine e sa tii banii la tescherea. Indexul de stoc italian a atins cel mai scazut procent din ultimele 27 de luni, tras in jos de bancile expuse la riscul datoriilor Italiei.

Zona euro periferica, foarte expusa

Alessandro Giansanti, strateg financiar la ING, subliniaza ca piata financiara mondiala se teme ca lumea va intra in recesiune din nou, in care caz, tarile periferice din zona euro vor suferi cel mai mult, tragand, intr-un lant al slabiciunilor, si pe cele care inca mai sustin piata financiara. Daca tarile „de cinci stele” din Uniune vor continua sa traga dupa ele pe cele cu probleme mari, vor trebui sa stranga si ele cureaua. Atunci, Europa va risca sa fie cuprinsa de revolte, unii de saracie, ceilalti, ca de ce sa-i ajute pe saraci!

author avatar
Adina Mutar
355 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger