AcasăNewsEuropa anulează vacanța de vară

Europa anulează vacanța de vară

Pandemia coronavirusului a strivit unul dintre cele mai importante sectoare economice a continentului. Turismului european angajează 22,6 milioane de persoane, echivalent cu 11,2 la sută din totalul locurilor de muncă din UE și reprezintă 9,5 la sută din economia blocului.  Deschiderea plajelor ar putea reaprinde brusc infecțiile,  asta evident în cazul în care se vor redeschide granițele, dar  problema principală e că nimeni nu știe când se va întâmpla asta.

Blocările și restricțiile au înghețat călătoriile în UE, pandemia va reduce la jumătate veniturile hotelurilor și restaurantelor, agențiile de turism vor pierde până la 70% din câștigurile lor, firmele de croaziere și companiile aeriene, până la 90 la sută. Până la 50 de milioane de locuri de muncă se vor pierde la nivel mondial, 7 milioane dintre acestea în Europa.  În Spania, ministrul Muncii, Yolanda Díaz, a spus că turismul nu poate fi repornit până la sfârșitul anului. În Germania, ministrul de externe, Heiko Maas, a avertizat că ar fi „iresponsabil” deschiderea unui „sezon normal de vacanță în această vară”. Miniştrii Turismului din UE au căzut de acord să introducă aşa-numitele „paşapoarte Covid-19″ precum şi să analizeze posibilitatea deschiderii unor coridoare speciale pentru călătorii, un plan  care ar trebui să includă un document „bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre”. Grecia vrea să introducă un „pașaport de sănătate”, care va servi ca dovadă că o persoană nu este infectată cu COVID-19. Portugalia își îndreaptă speranțele asupra unor vizitatori internaționali, în timp ce Austria adoptă o abordare bilaterală: va permite intrarea turiștilor „dacă țările gestionează bine situația, precum Germania”, a declarat ministrul de resort, Elisabeth Köstinger. Rămâne de văzut ce eficiență vor avea aceste măsuri, restrictive în fond, implicând supravegherea de către epidemiologi.

Recuperarea turismului, o mare necunoscută

Având în vedere această incertitudine destul de  perversă cu privire la călătoriile în străinătate, se vorbește foarte mult despre faptul că stațiunile ar putea fi cel mai practic Plan B, relatează Politico. Vom dezvolta turismul intern, sunt unele zone mai puțin contaminate decât altele, spune Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă. Premierul italian Giuseppe Conte a declarat că planurile de turism se rezumă la “vacanța în Italia”, însă pentru moment, chiar și după 4 mai, când se vor relaxa anumite restricții, italienii nu au voie să treacă nici măcar granițele regionale. Franța va adopta o politică similară, limitând circulația între regiuni. Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a sfătuit pe europeni să nu-şi facă rezervări pentru vacanța de vară pe fondul imposibilităţii de a face pronosticuri fiabile cu privire la efectele pandemiei de coronavirus. Ulterior, ea a declarat că UE va găsi “soluții inteligente”  pentru a ieși din acest impas, menționând măsuri de igienă și distanțare socială în timpul vacanței. Însă nu există o dată pentru aceste orientări, numai Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va decide în ce zone turistice vor fi ridicate restricțiile, iar  restabilirea mobilității în spațiul Schengen alcătuit din 26 de țări europene, ar trebui să fie prioritară și numai ulterior ar putea fi ridicată interdicția actuală de călătorie în afara UE. Dar chiar și odată ce se va întâmpla acest lucru, nu este sigur dacă turismul va relua rapid: „Trebuie să existe o încredere deplină pe toate piețele de origine pentru ca turismul să se recupereze. Oamenii trebuie să se simtă încrezători înainte de a începe călătoria în Europa”, a declarat Tom Jenkins, directorul executiv al Asociației Europene pentru Turism. Chiar dacă presupunem că europenii vor avea voie să călătorească în țara lor sau peste granițe, vacanțele de vară nu vor mai arăta așa cum le știm. Necesitatea de a menține distanțarea socială înseamnă  că restaurantele, plajele și alte locații vor funcționa sub capacitatea lor, dar și restricții de acces, coridoare orare etc. În plus, dintre cele aproape 3 milioane de afaceri turistice din Europa, 90% sunt companii mici, adesea cu angajați puțini și care se bazează pe lucrători sezonieri. Apoi, recuperarea ar trebui să vină și de la companiile aeriene, ale căror  câștiguri s-au spulberat ca efect al blocajelor – nu există turism fără avioane. „Vor fi mai puține rute care vor face legătura între nord și sudul Europei pentru vacanțe și, prin urmare, turismul va avea de suferit și din lipsa conexiunilor”, a avertizat Luca Patanè, președintele Confturismo, lobby-ul turismului italian și președintele Blue Panorama Airlines.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
823 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger