AcasăNewsEurodeputatii se baga si pe Amazon

Eurodeputatii se baga si pe Amazon

PDG-ul Amazon pare incantat ca produsele cu simboluri ale totalitarismului se vand bine

27 de membri ai Parlamentului European i-au cerut patronului gigantului american, Jeff Bezos, sa opreasca vanzarea produselor cu tematica sovietica pe aceasta platforma. Intr-o scrisoare deschisa, ei au subliniat caracterul ofensator al simbolurilor comuniste fata de zecile de milioane de victime ale ciumei rosii.

PDG ul Amazon pare incantat ca produsele cu simboluri ale totalitarismului se vand bine

Cei 27, majoritatea originari din tarile fostului bloc al Europei de Est, au denuntat realitatea istorica din spatele simbolurilor URSS (steaua rosie, secera si ciocanul, etc). ”Numarul total al victimelor regimului sovietic este estimat la peste 60 de milioane de persoane”. In lagarele din Siberia, peste 10 milioane de persoane au fost deportate, au fost ucise sistematic sau au trait in conditii infioratoare. ”Teroarea si lipsa de omenie a regimului sovietic au afectat fiecare familie din fostele tari comuniste. Consecintele tragice se simt si astazi”, se arata in scrisoarea trimisa  PDG-ului Amazon. Demersul eurodeputatilor este cu atat mai pertinent cu cat in zilele noastre continua sa functioneze o dubla masura: simbolurile naziste sunt interzise de pe orice produs scos la vanzare in schimb cele comuniste (secera si ciocanul, sigla fostului KGB, steaua rosie, etc) se afla pe o multitudine de marfuri. La fel, oricine se poate plimba linistit pe strada cu un portret al lui Stalin sau Lenin dar risca puscaria cu un portret al lui Hitler. In ultimii ani, simbolurile comuniste au fost interzise in unele tari din Estul Europei (Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Polonia, Lituania, Letonia, Ucraina) in scopuri politice sau de propaganda, desi lagislatia este ambigua cu privire la autoritatea care ar fi abilitata sa penalizeze contravenientii. Pe retelele sociale, internautii au denuntat articolele scoase la vanzare pe Amazon cu hashtagul #WhyNotSwastika, stabilind o comparatie intre simbolurile sovietice si naziste. Anterior, eurodeputati unguri si lituanieni au cerut extinderea controlului simbolurilor naziste la cele comuniste. In zadar. Intre timp, Amazon, care vinde tricouri, derapele si multe alte articole cu emblema fostei URSS a fost invitat sa urmeze exemplul Adidas si Walmart care s-au angajat sa retraga de la vanzare marfuri similare.

author avatar
Tudor Borcea
562 afisari

1 COMENTARIU

  1. Remarcați totuși că societatea capitalistă are regulile sale, pe care mulți dintre cei ce au ocupat funcții politice după orientarea țărilor lor către capitalism nu par a le înțelege ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger