AcasăNewsEuro si agentiile de rating ameninta Romania

Euro si agentiile de rating ameninta Romania

Caderea guvernului la nici trei luni de la investire si promisiunile viitorului cabinet intr-un an electoral au slabit simtitor moneda nationala. Aceasta se tranzactiona ieri pe pietele internationale cu aproape 4,5 lei/euro, iar agentiile de rating sunt pregatite sa penalizeze Romania in toamna.

Leul slab mareste luna de luna ratele creditelor in euro

Moneda nationala a inregistrat un nou record negativ la inceputul acestei saptamani, cand a fost cotata cu 4,4 lei/euro. Ieri a fost o zi nebancara, iar BNR nu a anuntat niciun curs valutar, dar tranzactiile de pe pietele internationale indicau o cotatie de 4,46 lei/euro, in medie, cu trend de crestere in defavoarea monedei noastre nationale.

Cine castiga, cine pierde?

Leul slab i-a avantajat intotdeauna pe exportatorii romani, fiind benefic si pentru economia nationala si implicit, si pentru PIB, mai ales in aceste vremuri de criza. Totusi, populatia si oamenii de afaceri care au de platit in lei rate la credite in euro nu sunt deloc fericiti, deoarece luna de luna trebuie sa achite tot mai multi bani.

Fitch e pregatita sa „atace”

Agentia de rating Fitch avertizeaza ca ratingul Romaniei – „BBB minus ” in acest moment – include deja incertitudinile politice legate de alegerile parlamentare din toamna. „Cresterea substantiala a politicilor populiste, care ar avea ca efect o deviere semnificativa de la programul de consolidare fiscala, fie inainte, fie dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului”, au precizat recent reprezentantii Fitch, lasand sa se inteleaga ca ratingul Romaniei ar putea scadea la „BB plus”, nivel nerecomandat investitorilor.

author avatar
Arpad Dobre
523 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger