AcasăNewsEuro pune leul la pământ până de Crăciun

Euro pune leul la pământ până de Crăciun

Cursul valutar, influențat de absența produselor românești

Creșterea cursului valutar din ultima săptămână, influențată de importurile masive de Black Friday și de declarațiile apocaliptice ale ministrului de Finanțe, pare să fi fost nimic față de ce va urma în preajma Sărbătorilor. Economiștii se așteaptă ca leul să fie strivit sub bocancii monedei euro, asupra căreia va apăsa un nivel record de importuri.

Cursul valutar influențat de absența produselor românești

Creșterea veniturilor salariaților și pensionarilor a reușit să accentueze alarmant deficitul comercial, consumul excesiv favorizând o creștere uriașă a importurilor. Black Friday, care a provocat importuri de peste 300 milioane de euro, a fost doar un mic preambul la ceea ce va urma de Sărbători, când ”foamea” de valută va duce, inevitabil, la o creștere teribilă a cursului euro-leu.  ”Declarația ministrului de Finanțe este exotică, vorbim despre Al Capone, despre contabilitate dublă, lucruri care nu există, și ne punem întrebarea dacă dânsul chiar nu știe despre ce este vorba sau nu a renunțat la limbajul electoral. Și face foarte rău, pentru acum nu mai este în opoziție, este ministru și reprezintă finanțele unei țări și toate declarațiile astea fac foarte mult rău. Sigur că nimeni nu poate exclude faptul că astfel de declarații duc la căderea leului, dar și la o scădere a încrederii, la creșterea dobânzilor la credite și la expectație a investitorilor care stau și se uită ce se întâmplă ca să vadă ce fac. Trebuie spus însă că raportul euro-leu nu a fost influențat doar de declarațiile domnului Cîțu. Avem câteva elemente pe care ar trebui să le luăm în calcul. În primul rând a fost Black Friday, care a însemnat importuri masive în euro și în dolari. S-a vândut în primul rând vestimentație, asta înseamnă euro, și s-au vândut electronice, asta înseamnă dolari. A fost o goană după euro și dolari care trebuie luată în seamă. În al doilea rând suntem într-o situație foarte încurcată în legătură cu aprovizionarea pentru Crăciun și Anul Nou, se fac provizii, magazinele, distribuitorii fac provizii, iar importurile ne vor costa foarte mult. Și există cauza esențială, care este de natură structurală și care este pusă în seama întârzierii pe care a avut-o Guvernul PSD-ALDE de aplicare a programului de guvernare. Atunci când ridici nivelul veniturilor atât la salarii, cât și la pensii, trebuie să te gândești că va crește consumul imediat. În România consumul este încă într-un stadiu de exuberanță, încă suntem dornici să consumăm mult, iar ceea ce românii consumă cel mai mult, conform bugetului de familie, sunt alimentele, or alimentele se importă în proporție de 70%”, ne-a declarat prof.dr.Mircea Coșea, fost ministru de stat.

Exportăm grâu și importăm făină

Presiunile asupra leului sunt cauzate, în principal, de imposibilitatea de a dezvolta industria primară de prelucrare, spun economiștii. ”Noi exportăm grâu și porumb și importăm făină și mălai din Ungaria, asta chiar că este de râsul lumii. Vin polonezii și cumpără roșii din România și ne vând suc de roșii polonez. Deficitul comercial va rămâne și se va accentua dacă nu se pun bazele unei industrii de prelucrare primară, de făcut bulion, compoturi, de prelucrat pește din Dunăre, de spălare a lânii, pe care o aruncăm, în loc să o valorificăm. Eu cred că actuala guvernare, care văd că se ține numai de epurări, să înceapă să facă ceva real, pentru că intrăm într-o perioadă foarte complicată. 2020 este un an în care ne va atinge și recesiunea din Germania, mai mult decât ne-a atins acum. Industria în România scade pentru că nu avem comenzi din Germania, pentru că noi lucrăm pentru Germania și Franța fel de fel de piese auto. Și o să mai vină peste noi efectele populiste ale celor două cicluri electorale, locale și parlamentare”, ne-a mai precizat prof.dr.Mircea Coșea.

 

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
288 afisari

1 COMENTARIU

  1. Abia astept un euro de 10(zece) lei !!!
    Sa-i vad pe romani cum ramin fara un sfant si fara case, sa se sature de ciume bruna !!!
    Dupa aia sa se duca sa lumineze cerul cu telefoanele mobile !!!
    10 lei / euro si va fi excelent !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger