AcasăNewsEuro moare fara uniune politica, fiscala si militara

Euro moare fara uniune politica, fiscala si militara

Valentin Lazea recomanda pentru UE modelul fiscal-monetar federal din SUA

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, atrage atentia ca moneda unica nu va rezista fara o uniune politica, fiscala, diplomatica si militara in UE.

Valentin Lazea recomanda pentru UE modelul fiscal-monetar federal din SUA

Economistul-sef al BNR sustine intr-un articol „de opinie personala”, publicat in mediul online, ca in primul rand, in UE ar trebui sa existe o limba unica, Lazea recomandand engleza, care a mai fost „imprumutata” de Marea Britanie catre SUA si Australia. Odata rezolvata aceasta problema, urmatorul pas ar fi uniunea  fiscala, care insa nu ar putea fi realizata fara o uniune politica, adica statuarea a ceea ce analistii, dar si autoritatile UE numesc Statele Unite ale Europei. Lazea chiar face comparatie cu SUA si recomanda ca factorii de decizie de la Bruxelles sa se inspire din istoria marelui stat federal, in special din cea fiscal-monetara. Economistul-sef al BNR considera insa ca pastrarea monedei unice poate fi realizata doar prin uniune politica, fiscala, diplomatica si militara in UE. El a avertizat ca daca aceste etape nu vor fi parcurse, pietele financiare vor miza in continuare pe prabusirea monedei unice si a zonei euro.

Datoriile suverane, o „bomba cu ceas”

Publicatia The Telegraph atrage atentia ca, in pofida masurilor luate la recentul summit de la Bruxelles, datoriile suverane ale statelor zonei euro sunt „o bomba cu ceas” care va exploda in 2013.

Ernst & Young trage un semnal de alarma referitor la criza bancara din UE

Potrivit unui studiu realizat de Ernst & Young, bilanturile bancilor pe 2012 vor prezenta in 2013 un tablou sumbru: active de miliarde de euro cesionate, creditare in scadere abrupta, credite neperformante in crestere ingrijoratoare. In aceste conditii, bancile, principalele finantatoare ale guvernelor, isi vor restrange dramatic activitatea, iar datoriile suverane ale statelor din zona euro, departe de a se reduce, vor adanci si mai mult criza din UE, ducand la colapsul tarilor falimentare.

author avatar
Arpad Dobre
114 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger