AcasăNewsEuro intra in colaps pana la Craciun

Euro intra in colaps pana la Craciun

Exista o probabilitate de 50%  ca moneda unica sa se prabuseasca inainte de sarbatorile de iarna. Avertizarea a fost data de fostul sef al  BERD.

Jacques Attali cere implicarea BCE pentrru salvarea euro

Fostul director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, economistul Jacques Attali, are estimari sumbre pentru  viitorul  monedei unice, in cazul in care statele dezvoltate ale zonei euro nu iau masuri urgente. Intervievat de un post de radio din Bruxelles, Attali a pus sub semnul intrebarii viabilitatea euro, prezicandu-i prabusirea chiar inainte de Craciun. ”Moneda unica are o sansa din doua sa reziste si dupa sarbatori, sau sa fie implicata intr-un proces de colaps”, a avertizat Attali. El vede trei solutii pentru  salvarea euro:

– Banca Centrala Europeana  (BCE) sa cumpere obligatiuni ale tarilor aflate aproape de colaps;

– Tarile respective sa permita BCE un control strict asupra bugetelor lor nationale;

– Legislatia UE sa fie modificata pentru a permite punerea in practica a acestor propuneri.

Attali a estimat ca prima masura poate fi aplicata in cinci minute, pentru a doua ar fi necesara o saptamana, in vreme ce modificarea legislatiei  are nevoie de minimum trei luni.  Fostul sef al BERD a insistat pentru initierea simultana a celor trei masuri.  ”In caz contrar, ne  indreptam spre catastrofa”, a avertizat Attali. Pe de alta parte, moneda euro este in scadere de mai bine de o luna si a pierdut doar in ultima saptamana peste 2%  fata de dolarul american.

Marea Britanie, pregatita de revolte

Ministerul britanic de externe a trimis o circulara catre toate ambasadele sale din statele zonei euro,  cu recomandari in caz de intrare in colaps a monedei unice. Astfel, diplomatii britanici trebuie sa fie pregatiti de revolte – cum s-a intamplat in Grecia si Italia – si de repatrierea cetatenilor Marii Britanii.

„Neuro”, inlocuitorul monedei unice

Daca se va prabusi, moneda unica isi va gasi un inlocuitor in timp util. Exista deja voci care sustin ca, in cazul prabusirii UE, tarile din nordul Europei ar putea forma o Uniune a Nordului. Moneda comuna ar fi ”Neuro” si ar fi utilizata de cetatenii Suediei, Norvegiei, Danemarcei, Islandei si Groenlandei.

Furtuna financiara globala

Sefa FMI, Christine Lagarde a avertizat  ca, in cazul unei eventuale ”furtuni” financiare in Europa, nicio tara din lume nu este ferita. ”America Latina nu este ferita de o furtuna care ar porni din Europa. Nimeni nu este”, a afirmat Lagarde,  care pleaca azi  intr-o calatorie de patru zile in Peru, Mexic si Brazilia.

Merkel si Sarkozy vor un Schengen fiscal

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy impun o disciplina fiscala dura

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy vor sa legifereze o zona euro restrictiva, un fel de Schengen fiscal, pentru combaterea crizei.

Potrivit publicatiei Welt am Sonntag, Merkel si Sarkozy vor sa impuna tarilor zonei euro un pact de stabilitate, asemanator Acordului Schengen, prin care statele membre sa fie obligate sa respecte disciplina financiara. In plus, cancelarul Germaniei si presedintele Frantei vor ca pactul de stabilitate sa fie implementat de urgenta, nu prin modificarea tratatelor UE, care ar dura prea mult.  Conform unor surse apropiate guvernului german, Germania si Franta sunt pregatite sa accepte o disciplina fiscala dura, iar Merkel si Sarkozy ar putea prezenta saptamana viitoare noul plan de combatere a crizei euro.

author avatar
Arpad Dobre
619 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger