Cauta

Euro digital te lasă fără bani în cont. Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea

euro

Euro digital te lasă fără bani în cont. Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat versiunea digitală a monedei euro, proces căruia îi va lua 2 ani de studiu și alți 3 pentru implementare. BCE vrea astfel să facă față ofensivei inițiativelor private, ca și a criptomonedelor care nu se întemeiază pe puterea vreunei economii, dar sunt foarte atractive tocmai pentru că scapă oricărei reglementări.

Românii vor fi expuși riscurilor dacă țara noastră ar trece la o monedă euro digitală emisă, de băncile centrale, crede avocatul Gheorghe Piperea, care susține că această monedă digitală nu va mai fi instrument de schimb.

Riscurile monedei euro digitale

„Nu este vorba despre o teorie e conspirație ci o chestiune cât se poate de factuală. Chiar astăzi am citit niște interviuri, luări de poziție, într-o dezbatere care s-a făcut în comun între Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană în vederea trecerii la euro digital”, a precizat Gheorghe Piperea, la Antena 3 CNN.

„Euro Digital este ceea ce va spuneam, Central Bank Digital Curency, adică CBDC, care se deosebește fundamental de bani.

Nu mai intermediază nicio banca între persoană fizică/ juridică și banca, ci totul se centralizează la banca centrală. Dar mult mai important este de spus că, dacă banii pe care îi știm astăzi, că sunt cash sau în conturi bancare, sunt instrumente de schimb imprescriptibile chiar și când se schimbă tipul de bani, ei bine această moneda digitală nu mai are acest atribut, de instrument de schimb. Are o valabilitate temporară, Banca Centrală Europeană vorbește de 45 de zile.

În momentul de față, în vigoare în România este un text legal din Codul Civil, 2191 al. 1, care spune negru pe alb: în momentul în care s-a constituit un cont bancar, nu mai ești tu proprietar al banilor ci este proprietar banca. Ce scrie acolo este că oricând poți să îți ceri banii înapoi. Dacă banca nu este în faliment, îți dă banii apoi. Dacă se trece la moneda digitală, banca îți va da numai o parte din banii respectivi.

În momentul în care se renunță la moneda națională, nu doar s-a renunțat la suveranitatea națională, dar se renunță la libertate și la proprietate.”, a mai explicat avocatul.

Ultimele stiri

  • O spune chiar Nicuşor Dan: „Gabriela Firea are toate şansele să câştige Primăria Capitalei” – VIDEO
  • Trăiască Uniunea Sifonarilor din România!
  • Procesul lui Vlad Pascu/Părinții victimelor au cerut schimbarea încadrării juridice a faptelor. Ce a decis noua judecătoare
  • VIDEO Ciolacu, mesaj pentru bugetarii nemulțumiți: „Sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”
  • Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO
  • Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri
  • Drumul Expres Pitești – Craiova, Centura Capitalei și Autostrada Moldovei, marile proiecte care vor crește economia României chiar din acest an
  • Revitalizarea economică a județelor Moldovei, prioritate strategică pentru PSD
  • A dat în judecată „Marius Nasta” după ce i-au scos un plămân. A câştigat 150.000 euro în Instanţă, dar răspunsul Institutului – halucinant
  • Accidentul de la 2 Mai. Tatăl tinerei ucise: „Am dorit de la prima înfăţişare să-l văd pe cel care mi-a omorât copilul” – VIDEO
  • Exit mobile version