AcasăNewsEuro digital te lasă fără bani în cont. Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea

Euro digital te lasă fără bani în cont. Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea

euroEuro digital te lasă fără bani în cont. Avertismentul avocatului Gheorghe Piperea

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat versiunea digitală a monedei euro, proces căruia îi va lua 2 ani de studiu și alți 3 pentru implementare. BCE vrea astfel să facă față ofensivei inițiativelor private, ca și a criptomonedelor care nu se întemeiază pe puterea vreunei economii, dar sunt foarte atractive tocmai pentru că scapă oricărei reglementări.

Românii vor fi expuși riscurilor dacă țara noastră ar trece la o monedă euro digitală emisă, de băncile centrale, crede avocatul Gheorghe Piperea, care susține că această monedă digitală nu va mai fi instrument de schimb.

Riscurile monedei euro digitale

„Nu este vorba despre o teorie e conspirație ci o chestiune cât se poate de factuală. Chiar astăzi am citit niște interviuri, luări de poziție, într-o dezbatere care s-a făcut în comun între Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană în vederea trecerii la euro digital”, a precizat Gheorghe Piperea, la Antena 3 CNN.

„Euro Digital este ceea ce va spuneam, Central Bank Digital Curency, adică CBDC, care se deosebește fundamental de bani.

Nu mai intermediază nicio banca între persoană fizică/ juridică și banca, ci totul se centralizează la banca centrală. Dar mult mai important este de spus că, dacă banii pe care îi știm astăzi, că sunt cash sau în conturi bancare, sunt instrumente de schimb imprescriptibile chiar și când se schimbă tipul de bani, ei bine această moneda digitală nu mai are acest atribut, de instrument de schimb. Are o valabilitate temporară, Banca Centrală Europeană vorbește de 45 de zile.

În momentul de față, în vigoare în România este un text legal din Codul Civil, 2191 al. 1, care spune negru pe alb: în momentul în care s-a constituit un cont bancar, nu mai ești tu proprietar al banilor ci este proprietar banca. Ce scrie acolo este că oricând poți să îți ceri banii înapoi. Dacă banca nu este în faliment, îți dă banii apoi. Dacă se trece la moneda digitală, banca îți va da numai o parte din banii respectivi.

În momentul în care se renunță la moneda națională, nu doar s-a renunțat la suveranitatea națională, dar se renunță la libertate și la proprietate.”, a mai explicat avocatul.

author avatar
Andreea Vlad
809 afisari

2 COMENTARII

  1. Suna interesant,dar eu cred ca solutia nu este sa intram in panica.Cei care atenteaza la rezultatele muncii cuiva(bunuri,bani sau orice alte valori)isi vor numara propriile globule.Indiferent de ce hram poarta,consecinte sau extindere.

  2. Care Cod civil?
    Dreptul de proprietate e garantat de Constitutie care , la ora actuala, judecatorii nu mai sunt obligati sa o respecte.
    Indirect si Codul civil e optional.
    Primeaza putul gandirii judecatorului !
    Lcul judecatorului va fi luat de un robot, programat dupa UE.Adio salarii si pensii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Horoscop – duminică, 12 mai 2024. Vreţi să împăcaţi pe toată lumea, dar cu cineva tot veţi intra în conflict!

Conform astrogramelor realizate de astrologi pentru horoscopul de duminică, 12 mai 2024, nativii trebuie să ofere o mai mare grijă pe "casa comunicării".Tot mai...

Fermierii din Vrancea au ajuns la disperare. Bieţii oameni au crezut că rachetele anti-grindină alungă ploaia şi le-au atacat cu pietre! (VIDEO)

Mai mulți fermieri din Vrancea au atacat cu pietre și scânduri o stație de lansare a rachetelor anti-grindină, iar 10 dintre ei sunt cercetați...
proger