AcasăNewsEuro-caruta e in sant. Vizitiii se cearta. Boii iau bice

Euro-caruta e in sant. Vizitiii se cearta. Boii iau bice

Semnalul de neliniste este clar: sefii celor trei mari institutii europene  – Consiliul, Comisia si Banca Centrala – se intalnesc luni pentru a imboldi cele 17 tari din zona euro, in continuare incapabile sa se inteleaga asupra unui nou plan de salvare pentru Grecia.

Trei saptamani dupa ce un summit european a fixat scadenta „la inceputul lunii iulie”, cei 17 ministri de finante trebuie din nou sa dezbata in aceasta dupa amiaza participarea creditorilor privati (banci, asiguratori si fonduri de pensii) la finantarea celor 110 miliarde de euro imprumutati de Grecia. Discutia precedenta de acum noua zile nu a dus la nici un rezultat. In ultimele zile au aparut divergente mai ales intre Paris si Berlin, scrie Le Figaro.

De partea lor, Herman von Rompuy, presedintele Consiliului European si Jose Manuel Barrosso, presedintele Comisiei Europene, au confirmat ca la ora 8 in dimineata aceasta trebuia sa aiba loc o intalnire la care sunt invitati sa participe si reprezentantii zonei euro: Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Europene, Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup si Olli Rehn, comisar pentru Afacerile economice. Astfel, toata „Europa monetara” incearca sa ajunga la un limbaj comun, inainte de intalnirea celor 17 state de la ora 15.

Un purtator de cuvant al presedintelui Rompuy a subliniat diplomatic ca „nu este vorba de o reuniune de criza”. Dar urgenta e evidenta: de la cvasi-falimentul Greciei, inregistrat in mai 2010, indecizia celor 17 tari costa tot mai mult pe fiecare zi ce trece. Fie ca este vorba de  suma pentru ajutoare care trebuie stransa, fie ca este vorba de criza in care se afla euro pe diferite piete.

Avertismentele se intetesc. Primele semne ale extinderii crizei in Italia au aparut vineri, cand dobanzile au sarit in aer pe fondul unei datorii mamut de  1500 de miliarde de euro. Pietele internationale se tem ca ministrul italian de finante Giulio Tremonti, garantul regimului de austeritate bugetara in fata lui Berlusconi, va fi inlocuit.

Un alt factor de vulnerabilitate este Belgia: esecul negocierilor pentru formarea unui guvern a pus de joi tara sub observatia Standard & Poor’s in ceea ce priveste datoria sa.

De partea sa, Moody’s a declarat miercuri ca zona euro este departe de a fi depasit toate punctele critice. In vreme ce toate privirile erau indreptate spre Grecia, agentia a redus ratingul datoriei Portugaliei, pana la nivelul „junk” (speculativ). Irlanda, a treia tara care a beneficiat de un plan de salvare, este ingrijorata de cresterea dobanzilor anuntata joi de BCE.

In acest context, rolul investitorilor privati in finantarea celui de-al doilea imprumut al Greciei este foarte incurcat. Franta si Germania, cei mai importanti finantatori, sustin doua proiecte diferite. Dar toate formulele aflate in studiu conduc la un deficit de plata pentru una sau mai multe agentii de rating. In aceasta ipoteza, BCE ameninta sa nu accepte obligatiunile grecesti ca garantie. Ceea ce ar duce la falimentul instantaneu al bancilor elene. Si care ar declansa o unde de soc incontrolabila.

author avatar
Adrian Patrusca
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger