AcasăNewsEuro atinge un nou maxim, si nu se opreste aici

Euro atinge un nou maxim, si nu se opreste aici

Several 500 euro banknotes and coins are adjacent. Symbolic photo for wealt.Euro coin balancing on stack with background of banknotes.

Cursul euro a urcat de la 4,5505 la 4,5548 lei, nou maxim al ultimilor aproape cinci ani. Si se pare ca nu se va opri la acest prag.

Several 500 euro banknotes and coins are adjacent Symbolic photo for wealtEuro coin balancing on stack with background of banknotes

Reamintim ca recordul istoric al monedei unice de 4,6481 lei/euro, a fost atins in 3 august 2012, cand deprecierea a fost provocata atunci de suspendarea presedintelui Basescu, care a fost urmata de referendumul pentru demitere. Acum, specialistii vorbesc despre faptul ca leul este afectat de politicile populiste ale guvernului.  Proiectul noii legi a salarizarii bugetarilor este, astfel, un exemplu care poate aduce cu sine o crestere a deficitului de stat peste pragul asumat de 3%. La aceasta se adauga cresterea, la jumatatea saptamanii, de catre Rezerva Federala americana a dobanzii sale cheie, de la 0,50 – 0,75 la 0,75 – 1%, in conditiile in care inflatia se majoreaza iar rata somajului scade constant. O astfel de masura are ca efect majorarea cererii de dolari si inmultirea iesirilor de capital de pe pietele emergente. Un rol negativ pentru leu il au si perspectivele politice din Europa. Alegerile ce vor avea loc in Olanda ar putea fi castigate de Partidul Libertatii, care ar putea solicita iesirea din U.E. La randul ei, Marine Le Pen, candidata Frontului National, a anuntat ca in cazul in care va obtine presedintia Frantei va demara un referendum care sa duca la parasirea Uniunii Europene (Frexit). In opinia celor de la ING Bank euro ar urma sa fluctueze in urmatoarele zile intre 4,52 si 4,56 lei iar o analiza Erste estimeaza ca moneda unica ar putea creste la sfarsitul anului la 4,62 lei.

author avatar
Catalin Dumitrescu
117 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger