AcasăNewsEuro a fost salvat, criza continua

Euro a fost salvat, criza continua

Magistratii Curtii Constitutionale a Germaniei au conditionat finantarea oferita de Germania de votul in Bundestag

Germania a decis ieri, prin voturile inaltilor sai magistrati, sa participe la fondul de salvare a statelor falimentare din zona euro.

Magistratii Curtii Constitutionale a Germaniei au conditionat finantarea oferita de Germania de votul in Bundestag

Moneda unica a fost astfel salvata, insa Grecia si Spania  risca in continuare intrarea in incapacitate de plata, dar nici Italia sau Franta nu se simt prea bine. Magistratii Curtii Constitutionale a Gemaniei au admis participarea tarii la Mecanismul European de Stabilitate (MES), iar tratatul de infiintare a fondului de salvare a zonei euro va fi trimis spre ratificare in Bundestag, dar nu oricum.  Practic, asa cum estimau luni analistii economici din SUA si UE,  Germania va conditiona finantarea de avizarea de fiecare data a finatarilor prin votul parlamentarilor germani.  Aceasta masura pare corecta, mai ales ca Germania sustine ca este cotizant net, pe cand tarile cu probleme sunt consumatoare nete de bani. In plus, vorbim si de valoarea sumei care va reprezenta contributia Berlinului: 190 de miliarde de euro, adica aproape 40% din bugetul de 500 de miliarde al MES.

S-a castigat doar timp

Decizia magistratilor germani a inviorat bursele europene, indicele Stoxx 600 fiind  in urcare cu 0,4%, iar DAX 30 a castigat 0,8%, in timp ce la Paris, CAC 40 a crescut cu 0,6%. Acestea reactii, desi normale, sunt vazute  de analistii europeni ca fiind destul de „palide”, in conditiile in care Grecia si Spania au nevoie disperata  de sute de miliarde de euro, iar Italia si Franta stau sub povara unor datorii de 2.000 de miliarde de euro , respectiv 1.700 de miliarde de euro. Deocamdata, s-a castigat doar timp, iar liderii Europei avertizeaza ca recesiunea  nu s-a incheiat.

author avatar
Arpad Dobre
126 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger