AcasăNewsEuro a crescut dupa anuntul unui acord vizand salvarea Greciei

Euro a crescut dupa anuntul unui acord vizand salvarea Greciei

Euro a inregistrat marti o crestere pe piata de schimb dupa anuntul unui acord de principiu in Europa destinat salvarii Greciei de la faliment, cursul urcand in zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari. Moneda unica europeana a pierdut, ulterior, o mica parte din aceasta crestere, fiind cotata cu 1,3247 dolari la ora 3.00 GMT (5.00, ora Romaniei), la Tokyo.

Luni, catre ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), euro era cotat la 1,3237 dolari. Euro a castigat, astfel, teren in fata yenului, trecand de la 105,36 yeni la ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei) la 105,94 yeni marti, catre ora 3.10 GMT (5.10, ora Romaniei).

Investitorii s-au oreintat spre euro dupa ce s-a anuntat ca un acord de principiu a fost incheiat in noaptea de luni spre marti la Bruxelles, unde ministrii de Finante din zona euro s-au reunit luni dupa-amiaza. „Anuntul a provocat cumparari de euro”, a explicat Tsunemasa Tsukada, agent in cadrul Bancii Mitsubishi UFJ.  El a apreciat totodata ca aprecierea monedei unice europene ar putea inceta rapid. „Eu cred ca aceasta crestere ar urma sa se opreasca in jur de 1,33 (dolari). Nu vad euro crescand pana la 1,35 (dolari)”, a adaugat el.

Potrivit mai multor surse europene, oficialii reuniti la Bruxelles au apreciat ca se intrunesc conditiile in vederea adoptarii unui nou plan de salvare cuprinzand un ajutor public in valoare de aproximativ 130 de miliarde de euro si o stergere partiala a datoriei grecesti detinuta de creditori privati.

Datele avansate inaintea reuniunii anuntau stergerea a 100 de miliarde de euro din datoria privata. Grecia supraindatorata este amenintata de faliment in lipsa unui ajutor suplimentar, urmand sa ramburseze un imprumut in valoare de 14,5 miliarde de euro pana pe 20 martie. Aprobarea data de catre oficialii europeni pare sa indeparteze, cel putin imediat, perspectiva unui default al Atenei, care ar putea antrena iesirea Greciei din zona euro si consecinte negative in cascada pentru soliditatea financiara a regiunii.

author avatar
National
93 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger