AcasăNewsEuro, „omorat” si de greci, si de bancile din UE

Euro, „omorat” si de greci, si de bancile din UE

BCE a acordat imprumuturi de peste 1.000 de miliarde de euro

Indecizia partidelor din Grecia in privinta formarii guvernului este una dintre cauzele recente ale caderii euro. Moneda unica se poate deprecia iremediabil chiar din cauza bancilor din UE, inclusiv a BCE.

BCE a acordat imprumuturi de peste 1.000 de miliarde de euro

Lunar si chiar saptamanal vin vesti referitoare la noi imprumuturi acordate fie de Banca Centrala Europeana (BCE), fie de alte banci din statele zonei euro, catre guverne sau institutii financiare controlate de stat. Analistii europeni atrag atentia ca interdependenta  dintre banci si guverne este din ce in ce mai mare.

Economistul german Daniel Gros a remarcat faptul ca BCE imprumuta bancile din tarile sudice ale Europei, iar acestea cumpara apoi obligatiuni de stat, creditand,  practic, guvernele respective, iar aceste operatiuni se tot reiau. Pana cand? Pana cand nici BCE, care a oferit deja peste 1.000 de miliarde de euro, nici alte banci nu vor mai avea de unde sa dea credite, deoarece nici statele imprumutate nu le vor mai putea returna pe cele luate deja. In aceste conditii, analistii se asteapta la deprecierea dura si chiar la disparitia monedei unice. Si, apropo de depreciere: euro a scazut ieri pe pietele asiatice la 1,2877 dolari, cel mai redus nivel din 23 ianuarie, din cauza crizei din Grecia.

author avatar
Arpad Dobre
119 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger