AcasăNewsEtapele obtinerii unui job in strainatate

Etapele obtinerii unui job in strainatate

Cei care vor un job in strainatate sunt sfatuiti sa apeleze la firme agreate de Inspectia Muncii

Cei care vor sa obtina, in baza legislatiei nationale si a UE, un loc de munca in strainatate, au de parcurs o serie de etape si trebuie sa intocmeasca un dosar destul de stufos.

Cei care vor un job in strainatate sunt sfatuiti sa apeleze la firme agreate de Inspectia Muncii

Daca vreti un job in afara tarii trebuie sa va inarmati cu multa rabdare, deoarece, in functie de pregatirea voastra si de cererea de pe piata muncii din UE, procesul de selectie poate fi dificil si destul de lung. Oricum, pentru obtinerea unui job cu respectarea legislatiei comunitare, trebuie sa va inscrieti in baza de date existenta la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca pe raza careia domiciliati. Acolo va puteti informa si asupra firmelor de plasare a fortei de munca in strainatate care au actele in regula, pentru a nu va trezi, ulterior, sclavi in adevaratul sens al cuvantului pe cine stie ce plantatii din Polonia, Germania, Spania sau Marea Britanie.

Documente necesare

Potrivit specialistilor de la Power Alliance, cei interesati de un job in strainatate sunt sfatuiti ca, la inscrierea in baza de date, sa se prezinte cu toate documentele care atesta pregatirea intr-unul sau mai multe  domenii. Acestea vor fi necesare inclusiv in cazul participarii la teste profesionale sau psihologice,  pentru ca abilitatile solicitantilor sa poata fi verificate de comisii specializate. Cei care vor sa aplice pentru un job in afara tarii trebuie sa prezinte un dosar cu urmatoarele documente:

–         o copie dupa actul de identitate,

–         o copie dupa pasaport,

–         o adeverinta medicala in original de la medicul de familie, cu dovada ca solicitantul este clinic sanatos si nu figureaza in evidenta cu boli cronice,

–         cazierul judiciar sau o declaratie pe propria raspundere ca solicitantul nu are antecedente penale,

–         o copie legalizata dupa certificatele de calificare si/sau diplomele de  absolvire,

–         o copie legalizata dupa carnetul de munca sau o declaratie pe propria raspundere ca solicitantul nu are carte de munca,

–          un CV,

–         o fisa personala de o pagina (A 4). Aceasta va trebui sa contina urmatoarele informatii: nume, prenume, CNP, varsta, sex, numar de telefon, limbile straine cunoscute, ocupatia actuala, optiunile privind tarile si meseriile solicitate. La final, solicitantul va trebui sa mentioneze: „Declar pe propria raspundere ca datele furnizate sunt corecte”, dupa care urmeaza semnatura si data.

Contracte

Persoanele care nu au in strainatate rude sau prieteni care sa le faciliteze un loc de munca, pot lua legatura cu firme de plasare a fortei de munca in strainatate acreditate/agreate de Inspectia Muncii. In acest caz este necesara semnarea de contracte de mediere, de comision sau de consultanta cu agentii de plasare forta de munca. Atentie! Tarifele soilicitate de acestia se achita doar pe baza de factura. De asemenea, este necesara plata unor tarife/taxe si in cazul testarilor profesionale, de limba etc., care sunt importante in gasirea unui job in strainatate. Solicitantii trebuie sa stie insa ca, in cazul in care nu au reusit la teste, taxele achitate nu le vor fi restituite. Detalii, pe site-ul Power Alliance si la agentiile teritoriale de ocupare a fortei de munca.

author avatar
Arpad Dobre
245 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger