AcasăNewsEstimare soc: Benzina, 10 lei/litru

Estimare soc: Benzina, 10 lei/litru

Declansarea unui razboi cu Iranul ar putea cvadrupla pretul barilului de petrol. Unii analisti din Romania estimeaza  ca benzina ar putea sa se scumpeasca pana la 9-10 lei pe litru.

Motorina se va scumpi concomitent cu benzina

Analistii straini vad tot mai aproape perspectiva unui razboi in Iran. Conform cotatiilor postate pe Oil Price Net, pretul titeiului WTI  a ajuns la 99,03 $/baril, in crestere cu 0,33% fata de cotatia precedenta.  La randul sau, titeiul Brent este cotat la valoarea de 110 $/baril, iar analistii de la Oil Price estimeaza ca, in urmatoarea perioada, pretul petrolului va depasi 115 $, poate chiar 125$/baril.  Potrivit Bloomberg, fostul sef al OPEC (organizatia statelor producatoare si exportatoare de petrol),  Chakib Khelil, a avertizat recent ca pretul titeiului ar putea urca la 200 $/baril,  daca stramtoarea Ormuz va fi blocata de catre Iran.  Analistii romani sunt chiar mai pesimisti decat cei straini si se asteapta chiar la o cvadruplare a pretului titeului.

Preturile o vor lua razna

Reprezentantii companiilor petroliere dinRomania sustin ca scumpirea titeiului este certa,  din cauza situatiei de conflict generate de Iran.  Daca acest stat va bloca stramtoare Ormuz,  cele 10 milioane de barili de petrol transportatezilnic din regiune vor disparea, ceea ce va duce aproape instantaneu la dublarea pretului barilului de petrol. Fostul presedinte al AVAS, Ionel Blanculescu, sustine ca, potrivit unui studiu Forbes, pretul titeiului o poate lua  razna rau si poate ajunge de la pretul actual de circa 105 $/baril, in medie, la uluitorul nivel de peste 400 $/baril, daca  dupa blocarea stramtorii va izbucni un razboi in Iran. In acest caz, pretul benzinei poate urca pana la 9-10 lei pe litru.

author avatar
Arpad Dobre
751 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger