AcasăNewsEsti student? Vezi AICI schimbarile noului an universitar!

Esti student? Vezi AICI schimbarile noului an universitar!

Universitatile isi deschid astazi portilor celor peste 900 de mii de studenti, de la stat si particular. Anul universitar 2011-2012 aduce schimbari determinate de numarul redus de tineri care au promovat BAC-ul anul acesta si s-au inscris in primul an la facultate, dar si de clasificarea universitatilor dupa criterii anuntate de Ministerul Educatiei.

Foto: City News

Numarul studentilor a scazut cu o suta de mii din cauza BAC-ului

Astfel, rezultatele catastrofale de la bacalaureat au scazut cu peste o suta de mii numarul posibililor studenti din acest an universitar. Multe facultati au anuntat ca au locuri si pentru a doua sesiune, dar nici la bacalaureatul de toamna numarul celor care au luat examenul nu a crescut foarte mult.

In anul universitar 2011-2012 sunt 62.850 de locuri la ciclul universitar de licenta, pentru master sunt 35.600 de locuri, iar pentru doctorat sunt aproximativ 3.500 de locuri. Desi nu toate au fost ocupate, universitatile traditionale au avut totusi candidati pe locurile oferite, potrivit Mediafax.

Noul an universitar, chiar si cu mai putini studenti, va fi marcat de schimbari majore aduse de Legea educatiei. Unele ar putea fi considerate chiar radicale in sistemul de invatamant superior din ultimii ani.

In noul an universitar, universitatile sunt clasificate in functie de misiunea lor specifica in universitati până la nivel de licenta, universitati pana la nivel de master si respectiv cele mai bune pana la nivel de doctorat.

Fuziuni in mediul universitar

Intr-un sistem universitar schimbat, universitatile mici s-ar putea sa nu mai faca fata singure in viitor cerintelor si sa solicite sprijin institutiilor de invatamant superior puternice, cu care ar putea fuziona.

Prima fuziune, intre Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea Politehnica din Timisoara, a fost deja anuntata. Decizia consortiului dintre cele două institutii de invatamant superior a fost considerata una istorica, fiind incurajata de Ministerul Educatiei.

Facultatile, impartite in trei categorii

Institutiile de invatamant superior sunt deja impartite in cele trei categorii, respectiv universitati centrate pe educatie, universitati de educatie si cercetare stiintifica sau universitati de educatie si creatie artistica, precum si universitati de cercetare avansata si educatie.

Mai mult, locurile la doctorat si masterat au fost date numai dupa clasificarea universitatilor, considerata de autoritati perfectibila.

Admiterea la doctorat prin concurs

O noutate a anului universitar care incepe in 3 octombrie este si admiterea la doctorat pe baza de concurs. Din acest an universitar, conducatorii de doctorat vor fi evaluati in vederea acreditarii. De asemenea, va fi aplicat si „Codul studiilor doctorale”, care ar urma sa incheie „perioada doctoratelor date pe banda rulantă”, pentru ca acestea vor fi distribuite pe baza de competitie. Accentul in noul cod al studiilor doctorale este pus pe partea de cercetare, in elaborarea tezei de doctorat.

Statutul studentului, o noutate a anului universitar

Noul an universitar aduce in premiera si Statutul studentului, care cuprinde drepturile si obligaţiile acestuia, printre care accesul la invatamant gratuit si dreptul de a cunoaste mecanismele de stabilire a taxelor de studii si a altor taxe percepute de universitate.

De asemenea, prin Legea educatiei a fost constituit Registrul Matricol Unic al Universitatilor din Romania, o bază de date electronica in care vor fi inregistrati toti studentii din universitatile de stat sau particulare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu, pentru a se asigura un control riguros al diplomelor. Studentii pot fi reprezentati in toate structurile decizionale si consultative din universitate.

Alegerea noilor structuri de conducere ale universitatilor

Noul an universitar aduce cu el si alegeri ale noilor stucturi de conducere ale universitatilor, pentru prima data fiind parte in acest proces întreaga lume academică. Legea educatiei prevede ca variante de desemnare a rectorului „concursul public” si „alegerile generale prin vot universal, direct, secret si egal”. Modul in care va fi desemnat rectorul este stabilit de comunitatea academica a universitatilor.

Legea educatiei contine prevederi clare referitoare la rectori, una dintre acestea fiind ca „persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului”. Durata mandatului de rector este de patru ani.

Legea mentioneaza ca profesorii din invatamantul universitar se pensioneaza la 65 de ani.

Reguli stricte pentru ocuparea functiilor didactice

Legea educatiei instituie conditii stricte de studii pentru ocuparea functiilor didactice, cei aflati in situatii care nu sunt conforme celor legale avand la dispozitie un termen de patru ani pentru a-si reglementa situatia. De asemenea, prevede evaluarea la intervale de maximum cinci ani a rezultatelor si performantelor activitatilor didactice si de cercetare ale personalului didactic si de cercetare dintr-o universitate. Evaluarea de catre studenti a prestatiei cadrelor didactice este obligatorie, iar rezultatele evaluarilor sunt informatii publice.

Proiect PSD pentru sprijinirea elevilor care nu au luat BAC-ul

In contextul unui an universitar cu mai putini studenti din cauza absolventilor de liceu care nu au reusit sa treaca de bacalaureat, a aparut propunerea ca inscrierea la facultate sa se faca si fara aceasta diploma.

Controversatul proiect de lege initiat de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu si semnat de peste 30 de senatori PSD mai creeaza un avantaj elevilor care sunt primiti la facultate, desi nu au promovat examenul de bacalaureat, obligand statul sa ii finanteze pe acestia „cel putin la nivelul ajutorului de somaj”.

Citeste si:

Peste 900 de mii de studenti incep astazi cursurile. Vezi topul universitatilor!

551 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger