Cauta

Escrocherii cu bani pentru refugiați. Atenție unde faceți donații!

refugiati

Escrocherii cu bani pentru refugiați. Atenție unde faceți donații!

O tentativă de escrocherie prin email cu bani donați de români pentru refugiații din Ucraina începe să se răspândească în România.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a anuntat că „o nouă tentativă de fraudă care foloseşte ca tematică situaţia Ucrainei se propagă în aceste zile pe mail”. Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiaţii care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin.

„Aşa cum se anticipa de la debutul conflictului, infractorii cibernetici obişnuiesc să se folosească mereu de contextul existent pentru a-şi slefui scenarii de atac cu o rată ridicată de succes. Aşadar, vedem primele semne ale exploatării subiectului Ucraina pentru a monetiza rapid şi eficient pe seama atacurilor”, precizează instituţia.

E-mailuri frauduloase exploatează criza refugiaților

„Directoratul a fost notificat despre apariţia unei campanii de tip fraudă distribuită prin e-mail care este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com. Domeniul unations.com apare în acest moment ca fiind de vânzare. Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiaţii care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin.

Desigur, informaţiile prezentate sunt false, dacă facem o minimă documentare. Există o iniţiativă online de strângere de fonduri cu această titulatură pe platforma GlobalGiving, dar nu are ca metodă de plată criptomoneda şi nici nu specifică drept dată de contact domeniul utilizat în transmiterea unor astfel de e-mail-uri”, se arată în comunicatul insituției.

E-mail-ul este semnat de un anume Amin Awad, care în realitate este chiar Secretar General Adjunct al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a fost numit pe 25 februarie în funcţia de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu iniţiativa Ukraine Crisis Relief Fund. Infractorii cibernetici simulează aşadar iniţiative de strângere de fonduri cu reputaţie şi impersonează indivizi aflaţi în funcţii importante la nivel internaţional, pentru a oferi o doză de încredere informaţiei prezentate potenţialelor victime.

Ultimele stiri

  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Afaceri în stil american: Big Pharma și Big Marijuana
  • Să fie primit, liberalilor! Partidele europene, susținute de donațiile companiilor americane de tehnologie
  • Exit mobile version