AcasăNewsEsarfele rosii contra vestele galbene

Esarfele rosii contra vestele galbene

Dupa febra galbena nu mai lipsea decat rosul comunist ca Franta sa se intoarca la protestele ” revolutionare” din 1968

”Les Foulards rouges” este un grup care s-a creat recent, tot pe Facebook, ca riposta impotriva ”Gilets jaunes”. Initiatorii au fost locuitorii din Vaucluse (sudul Frantei) care doreau sa denunte actiunile ”vestelor galbene”.

Dupa febra galbena nu mai lipsea decat rosul comunist ca Franta sa se intoarca la protestele revolutionare din 1968

Membri ”esarfelor rosii” afirma ca pledeaza pentru ”libera circulatie” in Franta si ca nu adereaza la ideile ”vestelor galbene”. Pentru ca prefectul si fortele de ordine nu doresc sa se respecte statul de drept, ”miscarea cetateneasca” ”esarfele rosii” o va face, dar fara violenta, arata acest nou grup. Dar inscrierile in randurile ”esarfelor rosii” via Internet sunt conditionate de intrebarea ”aprobati actiunile vestelor galbene?”, administratorii paginii grupului rezervandu-si dreptul de a aproba sau nu intrarea de noi membri. Miscarea are ca obiectiv deblocarea ”pasnica” a zonelor ocupate de ”vestele galbene” si ”respectarea dreptului la munca”. ”Este important sa le reamintim vestelor galbene ca ne aflam intr-un stat de drept, cu drepturi dar si cu indatoriri, unde trebuie sa planeze dialogul si negocierile, nu violentele”, spun ”esarfele rosii”.

Ruperi de stocuri la veste

De miscarea ”vestelor galbene” au profitat fireste vanzatorii de profil ai acestui accesoriu, de regula magazine auto sau sport. ”Febra galbena” nu a fost numai virtuala pentru ca numeroase magazine de pe teritoriul Frantei au vandut pe rupte veste galbene. ”Clientii vin in grupuri, cumpara vestele si le imbraca imediat”, a declarat o vanzatoare de la un magazin Norauto. Un succes care s-a extins pana la raioanele de ciclism ale magazinelor Decathlon. Saptamana trecuta, un responsabil Decathlon din Paris a aonfirmat ca vanzarile de veste galbene s-au triplat. Magazine precum Norauto sau Feu Vert vand veste galbene la preturi de 2,99 euro si respectiv 3,99 euro. O mana cereasca pentru furnizori, pentru ca Norauto si Feu Vert importa faimoasele veste galbene.

Pagube de 1 milion de euro la Arcul de Triumf

Degradarile suferite de celebrul monument din Paris in timpul protestelor ”vestelor galbene” se ridica la sute de mii, chiar un milion de euro, a afirmat presedintele Comisiei monumentelor Nationale, Philippe Belaval, adaugand ca Arcul va ramane inchis publicului pentru mai multe zile. Simbol national, monumentul a fost vandalizat sambata (nici nazistii nu s-au atins de el cand au ocupat Parisul). Mobilierul a fost distrus, opere de arta au fost degradate, peretii au fost umpluti cu graffiti, un bust de marmura al lui Napoleon a fost decapitat  iar dispozitivele informatice au fost scoase din uz. Primaria Parisului va cheltui intre 3 si 4 milioane de euro pentru reabilitarea zonelor distruse. Aproximativ 135.000 de persoane au participat sambata la protestele organizate in Franta de Miscarea „Vestelor galbene”, care denunta majorarea preturilor la carburanti si scaderea nivelului de trai.Cel putin 263 de persoane au fost ranite in cursul protestelor de la Paris, iar 412 indivizi acuzati de implicare in violente au fost retinuti, a transmis Ministerul de Interne.

Cursa contra cronometru la guvern

Guvernul francez a lansat ieri o ampla consultare politica, prealabila anuntului de noi ”masuri” pentru a iesi din criza declansata de ”vestele galbene”, inainte a primi astazi un colectiv, inclusiv reprezentanti ai protestatarilor, pentru discutii cu executivul. Decretarea starii de urgenta ”nu este pentru moment la ordinea zilei”, a declarat secrtarul de stat Laurent Nunez. Masurile preconizate vor fi anuntate de premierul Edouard Philippe, miercuri, in Adunarea Nationala si joi, in Senat, a indicat ieri palatul Matignon (sediul guvernului), unde se succedau pentru consultari sefii principalelor partide politice. Potrivit unui nou sondaj Harris interactive, 72% din francezi sustin miscarea ”vestelor galbene”, chiar si dupa violentele de sambata. 90% din francezi estimeaza ca guvernul nu s-a ridicat la ”inaltimea evenimentelor”.

Deja patru morti

Miscarea ”vestelor galbene” a fost marcata de un al patrulea deces. La Marsilia, o femeie in varsta a decedat la un spital local unde era tratata dupa ce o grenada lacrimogena a cazut, sambata, in apartamentul ei, in timpul confruntarilor dintre fortele de ordine si protestatari. Femeia, octogenara, inchidea geamurile apartamentului sau aflat la etajul patru al unui bloc din Canebiere cand o grenada lacrimogena a lovit-o in fata. Transportata la spitalul din Timone apoi la spitalul din Conception, femeia a fost operata dar a murit duminica din cauza unui ”soc operatoriu”. Procuratura din Marsilia a declarat ca este devreme sa fie stabilita ”o legatura cauza-efect intre rana suferita si deces”.

author avatar
Tudor Borcea
382 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cred ca „oculta” aia care incearca reintroducerea pe esicherul politic a ideologiei neomarxiste cu accente naziste brutale, a pierdut trenul protestelor galbene, clar in afara scenariului mondialist. Acum incearca sa-l prinda din mers, sa arunce pe piata cel mai important punct din programul lor: superioaritatea clasei de mijloc spre inalta (cred ei,) impotriva plebei nemancate. Problema e ca nu defavorizatii s-au rasculat, ci exact clasa de mijloc, care vede in fiecare an cum i se diminueaza standardul vietii, normal ca i s-au alaturat si defavorizatii. „Esarfele rosii” sunt, deja, reprezentate-n strada prin grupurile violente, organizate, care incearca sa deturneze si sa anuleze mesajul majoritatii, acum, doar isi manifesta, oficial, „afiliatia de idei” cu Macron, de-aia si sunt atat de putini (sa-l intrebe pe Iohanis cum se face mobilizarea pe FB, cum se folosesc serviciile pentru asta, ca sunt fatati de acelasi tata…). Urata incercare de a controla lucrurile!
    P.S. Prima data am aflat de noua ideologie educati/needucati si tineri/batrani, deci corporatisti/pensionari de la un expat roman, milog la o multinationala din Franta. Individul era violent rau, cu mesaje gen „sa moara toti pensionarii”, el fiind multa vreme dependent de pomana pensionara a babacilor, anticeausit violent, acum nu intelege ce cauta „amaratii”-n strada, ca el se descurca, a primit ceva „in plus” la leafa si masina n-are…Cam asta e profilul „esarfelor rosii”, multi nefrancezi, in fond, exact ceeea ce urasc mai mult la ceilalti, niste amarati, dependenti de tainul corporatist sau bugetar…Franta adevarata, care-si munceste traiul e sau in strada, sau alaturi cu sufletul de ea…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger