AcasăNewsErich Honecker a fost demis de STASI

Erich Honecker a fost demis de STASI

Honecker nu s-a despartit de putere fiindca a fost intelept, ci pentru ca a fost santajat

Fostul lider al Germaniei de Est a fost obligat sa demisoneze de catre STASI, care l-a amenintat ca publica legaturile acestuia cu nazistii. Candva, Erich Honecker era socotit o legenda antinazista, pentru ca fusese arestat si persecutat de nazisti.

Honecker nu s-a despartit de putere fiindca a fost intelept, ci pentru ca a fost santajat

Numai ca STASI avea un dosar de 25 de pagini din care reieseau legaturile lui Honecker cu nazistii si cu Hitler! Santajandu-l cu acest dosar, securitatea l-a obligat sa demisioneze in 1989. In dosar se aflau dovezi ale colaborarii cu nazistii in timpul razboiului. Dosarul fusese intocmit de  temutul Erick Mielke, ministrului Securitatii Statului, al carui adjunct era si mai temutul Markus Wolf, omul KGB-ului de la sefia serviciilor secrete est-germane.

Honecker a fost arestat de Gestapo in 1937 si a fost eliberat in 1945, devenind un „erou antifascist”. Numai ca, pe perioada detentiei, Honecker a reusit sa-i convinga pe anchetatori ca este anticomunist si chiar s-a pregatit sa mearga pe front in batalia numita de Hitler „Victoria finala”, care trebuia sa-i aduca pe nazisti in fruntea Europei.

Dosarul a fost tinut secret si abia recent a fost descoperit prafuit prin arhive. La intalnirea Politburo din 17 octombrie 1989, Erich Honecker a fost santajat cu acest dosar, care-l facea pasibil de inalta tradare, si astfel a demisionat, fiind investit Egon Krenz. La scurta vreme, a cazut si Zidul Berlinului. Totul a facut parte din strategia lui Wolf, „omul fara chip”, care urma ordinele lui Gorbaciov.

author avatar
Adina Mutar
250 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger