AcasăNewsErdogan zdruncina NATO

Erdogan zdruncina NATO

Un nou acord cu Moscova, pe fondul relatiilor deja tensionate cu Statele Unite

Ankara va produce in colaborare cu Rusia sistemul  antiaerianS-500, dupa achizitionarea complexului de aparare rusesc S-400, a anuntat presedintele turc Recep Erdogan. O afirmatie care sfideaza presiunile americane si tensioneaza alianta nord-atlantica.

Un nou acord cu Moscova pe fondul relatiilor deja tensionate cu Statele Unite

La o zi dupa ce ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spunea ca Ankara este pregatita sa accepte livrarea S-400, “oricat de curand va fi pregatita Rusia sa livreze sistemele”, Erdogan pluseaza, sustinand ca „nu se pune absolut deloc problema ca Turcia sa dea inapoi in privinta achizitionarii S-400. Este o afacere incheiata” si “va urma producerea in comun a S-500, dupa S-400”.  Washingtonul considera ca astfel de sisteme nu sunt compatibile cu NATO pentru ca ameninta avioanele de lupta F-35, la a caror producere participa si Turcia, mai precis tehnologia cu care este dotat sistemul S-400 poate fi utilizata  de Rusia pentru a strange date tehnologice despre avioanele militare ale NATO. SUA au somat Ankara sa aleaga intre sistemul de aparare oferit de Rusia si avioanele de vanatoare invizibile F-35, din care Turcia doreste sa achizitioneze 100 de bucati, insa  presedintele turc a ramas ferm pe pozitii si a precizat ca, „mai devreme sau mai tarziu”, Turcia va primi avioanele F-35, iar livrarea sistemului S-400, prevazuta pentru luna iulie, ar putea putea avea loc mai devreme. Acordul Turcia-Rusia este privit de SUA drept o amenintare pentru apararea occidentala, o subminare a NATO care insa va costa aproximativ 2,5 miliarde de dolari – pretul sistemelor S-400. Turcia nu va parasi NATO, detine o pozitie-cheie in fata unei Rusii tot mai agresive la Marea Neagra, dar achizitionarea armamentului rus, incompatibil cu sistemul de aparare al Aliantei, va intari independenta armatei turce sub ochii  Statelor Unite, ingrijorate de “decizia lipsita de sens” de a continua cu S-400. Drept raspuns, Cavusoglu a declarat ca nu vede relatia cu Rusia ca pe o alternativa fata de alti aliati si “nimeni nu va forta Turcia sa faca o alegere”.

author avatar
Andrei Coman
804 afisari

5 COMENTARII

  1. Rusii sunt cam fraieri. Cred ca turcii vor da fuga cu rachetele la americani, care astfel vor avea acces la tehnologia respectivelor rachete. S-a intamplat asta si cu Mig 21 (un irakian), si cu Mig 29 (nemtii dupa unificare si Rep. Moldova).

  2. Erdooan e pe sabia lui..Cel mai tare doare ca nu se mai umple buzunar amerigan ,in loc de rakete patrioate invechite si eficiente 30% au ales S400 apoi 500. Avioane F35 -100 de bucati e un mare bisnis-pt. ameriganos! Daca Trampa nu livreaza ,se vor orienta catre SuhoiT 50 sau Su-57 , Chinezescul Chengdu J-20/J 30 Sau TAI TFX/FX Turcia !! De generatia a 5 a..!Fac și japanezii Mitshubishi ATD-X-(Shinshin).Bani sa fie..! Miliarde !

  3. Sistemul rusesc S-400 e o imitație a sistemului american Patriot. Si spun asta ca la o imitatie metalica decat functionala. Din cauza programului f scump rusii au clacat cercetarea. Faptul ca 100 de rachete de croaziere Tomahawk au trecut peste capul S400 din Siria atigandu-si tinta e o dovada a ce spun. Costul american a unei astfel de rachete e de 3 mil $, o baterie cu rezerve ajunge la 100 mil $, un sistem SAM un pachet intreg cu radar cu echipament cu echipaj format ajunge cam la 1 mld$. Noi luam 3 pachete dam 3 mld. Pot acoperi doar 350km.Cam toata riviera si delta pana pe la Roman. Cercetarea iarasi a costat pe americani sute de milioane. E practic nul pt Rusia sa faca un program intreg deoarece Rusia e saracita. Apoi culmea cercetarii o reprezinta sincronizarea perfecta a radarului cu exactitatea aprinderii rachetei la interceptare sau la distrugere,indiferent de atmosfeta clima intemperii sau obiectiv. Uite ca ex in Irak din 10 rachete irakiene ce tasneau spre bazele americane doar 8 erau interceptate 2 nimerindu-si tinta. E posibil ca pakul asta nou ce-l cumparam sa fie mai avansat au trecut 10 ani de la ocuparea Irakului. Deci dincolo de tehnologie care trebuie sa fie indrazneata sincronizarea poate produce bube. Pt asta eu unul nu as cumpara S400 mai ales ca nu sunt logate la echipament Nato, nu au compatibilitati. Nu o zic din ura ci din pragmatism.

  4. Acum intrebarea e cine se inteapa primul?Rusii ca afla Nato ce stim toti. Sau Nato ca afla rusii tehnologia F35. Eu zic ca ultima odata rusii producand armament in Turcia e imposibil sa nu descopere invizibilul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger