AcasăNewsErdogan: Turcia nu va da inapoi in fata ISIS si PKK

Erdogan: Turcia nu va da inapoi in fata ISIS si PKK

Presedintele Turciei rupe orice punte cu etnicii kurzi

Tarile membre NATO si-au exprimat, ieri, ”puternica solidaritate” cu Turcia in urma atentatelor comise de grupul terorist Statul Islamic si rebelii kurzi si s-au angajat sa urmareasca ”de aproape” situatia de la frontiera sud-estica a Aliantei.

Presedintele Turciei rupe orice punte cu etnicii kurzi

Aceasta declaratie a fost luata in urma unei adunari extraordinare a Consiliului de Securitate al NATO si citita de secrtarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, noteaza Rtbf, in conditiile in care autoritatile turce sunt angajate intr-o dubla ofensiva aeriana contra rebelilor kurzi ai PKK si jihadistii gruparii sunnite ISIS. Turcia nu a cerut prezenta militara suplimentara NATO, fiind a doua armata a Aliantei ca marime, a adaugat Stoltenberg. Turcia i-a informat pe aliatii sai si cu privire la masurile (de represalii) luate dupa atentatele din 20 iulie din Suruc (ISIS) si uciderea a doi politisti in sud-estul tarii (PKK). Estimand terorismul ca o ”amenintare globala”, Consiliul de Securitate a ”condamnat ferm” atacurile ISIS si PKK, dand asigurari ca ”securitatea NATO este indivizibila”. Daca toti aliatii au recunoscut dreptul Turciei ”de a se apara” unii au pledat in favoarea ”unui raspuns proportionat” contra rebelilor PKK pentru a pastra fragilul proces intern de pace angajat de Ankara din 2012. Insa presedintele Recep Erdogan a estimat, ieri, ”imposibila” continuarea procesului de pace cu minoritatea kurda, cata vreme PKK continua sa desfasoare atacuri asupra fortelor de securitate turce. ”Este imposibil sa continuam cu cei care ameninta unitatea nationala”, a declarat Erdogan, la Ankara. In Irak si in Siria, kurzii sunt aliati Coalitiei internationale conduse de SUA impotriva ISIS. Pe de alta parte, SUA si Turcia au decis, luni, sa-si intareasca cooperarea militara pentru eradicarea Statului Islamic in nordul Siriei. Acest nou parteneriat urmareste ”stabilirea uneo zone libere de gruparea terorista si ameliorarea securitatii si stabilitatii de-a lungul frontierei intre Turcia si Siria”, a declarat pentru AFP un oficial militar american. Instaurarea unei zone-tampon ”este o chestiune bilaterala” intre Turcia si Statele Unite iar NATO ”nu este parte implicata in aceste eforturi”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Parcitipantii la un reality show, sub focul Statului Islamic

Participantii la emisiunea australiana Go Back to Where You Came From„, a postului SBS, un format de ”supravietuire a australienilor de rand” in taberele de refugiati din Siria , Irak sau Birmania, au fost atacati de jihadistii ISIS in Siria, a informat, ieri, SBS. Echipa de filmare a fost ”escortata sub protectie pana la liniile de front siriene de catre combatanti kurzi care aparau un sat amenintat de ISIS (…) si s-a trezit sub focul jihadistilor, aflati in apropiere”, a comunicat postul de televiziune. Securitatea echipei si a candidatilor este ”primordiala” a asigurat SBS, desi nici o persoana nu purta casti sau alt echipament de protectie.

author avatar
Tudor Borcea
238 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger