AcasăNewsErdogan primeste trei miliarde de euro sub stricte conditii

Erdogan primeste trei miliarde de euro sub stricte conditii

UE cere in mod expres ca banii sa nu fie folositi via guvernul lui Erdogan.

Turcia va primi ajutorul promis de cei 28 pentru a-i impiedica pe refugiati sa vina in Europa. Autoritatile turce reclamau aceasta suma pentru ameliorarea conditiilor de viata ale refugiatilor.

UE cere in mod expres ca banii sa nu fie folositi via guvernul lui Erdogan.

Insa aceasta decizie nu i-a incantat deloc pe europeni. Mai multi sefi de stat au fost foarte expliciti: acesti bani trebuie sa finanteze proiecte concrete pe teren, via organizatii internationale, ONG-uri si nu via guvernul de la Ankara. Fondul a fost decis in noiembrie, in timpul unui summit UE-Turcia. Turcia se va angaja in schimb sa-i tina pe refugiati, pe cat posibil, pe teritoriul sau si sa-si supravegheze mai bine frontierele exterioare. De altfel, Ankara a anuntat deja o inchidere totala a frontierei cu Siria. Europeni vor aplicarea stricta a acordului de readmisie semnat cu Turcia. Acesta precizeaza ca Turcia va trebui sa accepte pe teritoriul sau nu numai cetateni turci aflati in situatie neregulata pe teritoriu European, dar si toti refugiatii sositi in Europa via Turcia si care nu au obtinut drept de sejur in UE. In fine, europenii cer Turciei sa ofere permis de lucru celor 2,5 milioane de refugiati sirieni pe care-i gazduieste. Statele membre au avertizat ca aceasta finantare se va opri daca eforturile Turciei nu vor fi suficiente. Din cele trei miliarde, bugetul european va plati unul iar restul provine din statele membre.

Ajutor pentru Siria: Germania ofera 2,3 miliarde, SUA 890 milioane, Belgia 75 milioane

Cancelarul Angela Merkel a promis, ieri, deblocarea a 2,3 miliarde de euro pentru a veni in ajutorul victimelor conflictului sirian, cu ocazia conferintei donatorilor in acest scop de la Londra. Suma va fi platita pana in 2018, noteaza RTBF. Belgia va participa si ea la acest efort colectiv, premierul Charles Michel declarand ca tara sa va debloca 76 milioane de euro in urmatorii doi ani, bani de care vor beneficia agentiile internationale care ajuta populatia siriana. Ieri, secretarul american de Stat John Kerry a anuntat ca SUA va furniza 890 milioane de dolari suplimentari pentru victimele conflictului din Siria.

author avatar
Tudor Borcea
110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger