AcasăNewsErdogan, poker diplomatic cu cadavrul lui Khashoggi

Erdogan, poker diplomatic cu cadavrul lui Khashoggi

Sefa CIA a sosit in Turcia asa ca liderul de la Ankara a amanat sa puna probele pe masa

Intr-un discurs asteptat ieri, la Ankara, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat ca exista probe care implica Arabia Saudita in asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.Dar nu le-a pus pe masa si s-a ferit sa acuze casa regala saudita.

Sefa CIA a sosit in Turcia asa ca liderul de la Ankara a amanat sa puna probele pe masa

Timp de aproximativ 20 de minute, Erdogan a prezentat o cronologie a uciderii jurnalistului, ”planificata” inainte ca acesta sa soseasca in Istanbul, denuntand o ”crima salbatica” si o ”crima politica”. Printre comandoul trimis sa-l asasineze pe jurnalist figurau agenti de informatii sauditi si chiar un medic legist, a confirmat Erdogan. Potrivit liderului de la Ankara, lista celor 18 persoane arestate vineri si sambata in Arabia Saudita ”corespunde” membrilor comandoului identificat de serviciile de informatii turcesti, care s-au perindat intre Riyadh si Istanbul in perioada 1-2 octombrie, sosind cu zboruri comerciale si plecand cu zboruri private. ”Fac un apel la Arabia Saudita: totul s-a intamplat la Istanbul, propunem ca acei 18 suspecti sa fie judecati la Istanbul”, a cerut Erdogan. El  a indicat ca o echipa saudita formata din 15 persoane a sosit la Istanbul in ziua in care jurnalistul a disparut si ca trei barbati din aceasta echipa au mers apoi intr-o actiune de explorare in padurea Belgrad din Istanbul si la Yalova, la 90 km sud de Istanbul. ”In acest stadiu, toate elementele si probele care au fost descoperite indica faptul ca Jamal Khashoggi a fost victima unei crime comise cu salbaticie. (…) Camerele de supraveghere de la consulatul saudit au fost retrase, toate inregistrarile au fost sterse din memorie. Inregistrarile camerelor de supraveghere arata ca Jamal Khashoggi nu a parasit consulatul”, a precizat presedintele turc.

Cine a dat ordin?

Recep Erdogan a estimat ca autoritatile saudite au facut un ”pas important” recunoscand moartea lui Khashoggi dar le-a cerut sa raspunda la toate intrebarile ramase in suspans. Printre ele: ”de la cine au primit agentii sauditi ordin sa-l execute pe Khashoggi? ”. ”De ce, daca moartea lui Khashoggi a fost accidentala (cum pretind sauditii) nu i s-a gasit corpul? ”. Anterior, Doğu Perinçek, liderul Partidului Patriotic din Turcia, afirmase ca fragmente ale corpului jurnalistului au fost gasite intr-o fantana din curtea Consulatului saudit dar politia turca nu a confirmat aceasta informatie. In discursul sau, Erdogan s-a ferit sa citeze numele printului mostenitor saudit Mohammed bin Salman acuzat de presa turca ca a comanditat asasinatul. Erdogan, a carui tara intretine relatii complexe cu Arabia Saudita, un rival diplomatic dar si un important partener economic, nu a rostit nici numele regelui Salman, suveranul saudit, declarandu-se ”increzator” in faptul ca acesta va coopera cu Turcia in ancheta. Dupa discursul presedintelui turc, guvernul saudit a afirmat ca toate persoanele implicate in moartea lui Khashoggi vor plati, ”indiferent cine sunt”.

author avatar
Tudor Borcea
189 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger