Cauta

Erdogan, mai tare ca Suzana Gadea

Decizia de a-i conferi presedintelui Turcia puterea de a numi rectori la universitatile din tara, in umbra evenimentelor generate de puciul esuat din iulie, a generat scandat si ingrijorare in campusuri, unde profesorii si studentii se tem de o noua ingerinta guvernamentala.

Presedintele Turciei, primul rector al tarii, vede complotisti in toate universitatile

Saptamana trecuta, Recep Erdogan l-a desemnat pe Mehmed Özkan pentru a o inlocui pe foarte populara Gülay Barbarosoglu, aleasa triumfal la 12 iulie la conducerea Universitatii Bosforului, o alma mater a elitei tarii. Guvernul sustine ca inlocuirea rectorilor alesi cu o numire directa va permite evitarea luptele dintre ‘clanuri’ in cadrul institutiilor de invatamant. Insa opozantii acestei masuri acuza autoritatile ca nu vor decat sa-si intareasca controlul in campusuri, bastioane ale libertatii de opinie si de exprimare, si compara aceasta initiativa cu numirea administratorilor la conducerea municipalitatilor kurde in sud-estul tarii. Dupa tentativa de lovitura de stat militara din 15 iulie, alegerea rectorilor in  181 de universitati a fost suspendata. Acum, presedintele republicii alege o persoana din trei candidati propusi de Consiliul Invatamantului Superior (YOK). La o luna dupa prezentaree celor trei, Erdogan poate, in caz ca doreste, sa aleaga alt candidat pentru ocuparea postului de rector.

Fara discutii

Dupa 15 iulie, epurarile masive facute de autoritati au atins si universitatile, sute de profesori fiind arestati. La cateva zile de la lovitura de stat, YOK a cerut demisia a 1.577 de decani ai unor universitati publice si private. „Spun adio universitatii noastre pentru care am muncit  peste 40 de ani (…) si pun capat carierei mele academice”, a anuntat Gülay Barbarosoglu, aleasa, cu doua zile inainte de puciul din 15 iulie, cu 86% din voturi in fruntea Universitatii din Bosfor.Dupa inlocuirea acesteia, au avut loc mai multe demonstratii, iar politia a arestat doi studenti. ”Lupta noastra nu este politica, noi aparam autonomia academica pentru ca universitatile sa ramana in afara politicii pentru a produce cunoastere”, a declarat pentru AFP Mert Nacakgedigi, care conduce Comitetul de studenti la Universitatea Bosforului. „Universitatea nu a fost consultata”, inainte de numirea lui Ozkan, „nu a existat nicio discutie”, a spus acesta.

Pe vremea lui Ceausescu, Susanica Gadea, ministru al Educatiei si Invatamantului si apoi presedinte al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, dadea cu cultura de toti peretii si transforma scoala intr-o uriasa mascarada. Recep pare ca vrea sa continue acest drum.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version