AcasăNewsErdogan inaugureaza cel mai mare aeroport din lume

Erdogan inaugureaza cel mai mare aeroport din lume

DCIM100MEDIADJI_0080.JPG

Ambitia lui Recep Tayyip Erdogan este ca Turcia sa detina cel mai mare hub aeroportuar, cu 90 de milioane de pasageri pe an in prima faza si apoi cu pana la 200 de milioane in urmatorii zece ani.

Un terminal XXL la Istanbul

Noul aeroport se vrea o vitrina a megaproiectelor de infrastructura care au transformat Turcia dupa venirea la putere a lui Erdogan. Construit la 35 km de centrul Istanbulului de catre consortiul turc IGA, el va inlocui aeroportul Ataturk, va angaja, direct sau indirect, peste 225.000 de persoane si va reprezenta, in total, o investitie de peste 10 miliarde de euro pana in 2029, integral finantata de IGA. In ciuda eforturilor celor 33.000 de muncitori (din care 30 au murit in diferite accidente de munca), aeroportul este inca un vast santier iar veritabilul demaraj nu va fi inainte de 1 ianuarie, odata cu transferul totalitatii traficului de pe aeroportul Ataturk. Noua megaconstructie, care va depasi toate marile aeroporturi europene (Londra-Heathrow, Roissy-CDG, Amsterdam-Schiphol si Frankfurt) va face din Istanbul principala placa turnanta a traficului aerian intre Asia, Occident si Africa.

DCIM100MEDIADJI 0080JPG

Datorita pozitiei sale geografice ideale, la 4 ore de toate metropolele din Europa, Orientul Mijlociu si Asia centrala, noul aeroport din Istanbul va oferi mai multe destinatii internationale decat orice alt hub aerian. In 2017, traficul aerian din Turcia a crescut cu 10,9% in raport cu anul precedent iar in primul semestru al anului in curs cu 15,7% in raport cu primele sase luni din 2017. Cand ultimele faxe ale constructiei vor fi terminate, catre 2028, noul aeroport va numara sase piste si doua terminale repartizate pe o suprafata uriasa: 76 km patrati. Potrivit Asociatiei internationale de transport aerian, numarul pasagerilor este in crestere constanta si se va dubla in urmatorii 20 de ani pentru a atinge 8,2 miliarde in 2037.

author avatar
Bogdan Borcea
645 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger