AcasăNewsErdogan il indeamna pe Bashar al-Assad sa nu ajunga in situatia lui...

Erdogan il indeamna pe Bashar al-Assad sa nu ajunga in situatia lui Ceausescu

Recep Tayyip Erdogan

Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, il avertizeaza pe presedintele Siriei, Bashar al-Assad, ca, daca va lupta contra poporului sau, risca sa aiba soarta lui Hitler, Mussolini sau Ceausescu.

Recep Tayyip Erdogan

„Pentru salvarea poporului tau, a tarii si a regiunii, renunta imediat la putere!”, a declarat premierul in Parlament in fata grupului parlamentar al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP, succesorul unei miscari islamiste).

Erdogan, care a fost prieten cu seful statului sirian inainte ca miscarea de contestare din Siria sa fie reprimata in forta, a anuntat deja ca a intrerupt legaturile cu regimul sirian, dar este prima data cand cere oficial plecarea lui al-Assad, devenind astfel al doilea lider regional care face o astfel de declaratie dupa regele Abdallah al Iordaniei.

Erdogan l-a criticat pe Assad si pentru ca acesta a declarat ca este „foarte” pregatit sa lupte si sa moara daca va trebui sa confrunte fortele straine, comparand atitudinea sa cu cea a unor dictatori ca Hitler sau Mussolini.

„Lupta pana la moarte impotriva propriului popor nu este dovada de eroism, ci de lasitate. Daca vrei sa vezi pe cineva care a luptat pana la moarte impotriva poporului sau, vezi Germania nazista a lui Hitler, cazul lui Mussolini sau Romania lui Nicolae Ceausescu”, a adaugat Erdogan.

Bashar al-Assad

Seful Guvernului turc a facut apel al presedintele sirian sa traga invataminte din soarta liderului libian Muammar Kadhafi, ucis in Libia pe 20 octombrie in circumstante inca neclare. Adresandu-se direct presedintelui sirian, acesta a declarat: „De ce nu ai luptat pana la moarte pentru platoul Golan?”, teritoriu sirian cucerit si anexat de Israel.

Luni, Erdogan a afirmat ca zilele la putere ale presedintelui al-Assad sunt numarate. „Va veni ziua in care si tu veni pleca”, a declarat primul-ministru turc, subliniind ca presedintele sirian nu va putea ramane la putere „cu arme si tancuri”.

De asemenea, Turcia a cerut marti Damascului sa garanteze securitatea reprezentantilor diplomatici si a cetatenilor turci din Siria.

In noaptea de duminica spre luni, autocare care transportau pelerini turci ce reveneau de la Mecca (Arabia Saudita) au fost atacate cu focuri de arma in Siria, doua persoane fiind ranite in incident. „tine de onoarea unei tari sa ii apere pe cetatenii straini dintre granitele sale”, a declarat premierul, solicitand ca responsabilii sa fie adusi in fata justitiei.

 

author avatar
Ciprian Purice
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger