”Statele Unite sunt partenerul nostru strategic, nu dusmanul nostru”, a transmis premierul turc, Bilani Yildirim.
Yildirim a facut un apel pentru eliminarea tensiunilor dintre Ankara si Washington, in momentul in care relatiile bilaterale sunt afectate de cererea Turciei de extradare din SUA a predicatorului Fethullah Gulen. ”Pot fi suisuri si coborasuri in relatiile dintre doua tari”, a spus Binali Yildirim, sambata, intr-o conferinta de presa. ”Dar trebuie sa eliminam ceea ce este de natura sa deterioreze relatiile noastre”, a continuat Yildirim. Ankara a cerut cu insistenta extradarea ”teroristului” Gulen insa Washingtonul nu a aratat pana acum ca este interesat sa se aplece asupra dosarului lui Gulen, care se afla in exil in SUA din 1999, si care a negat orice implicare in tentativa de lovitura de stat din 15 iulie din Turcia. Insa chestiunea extradarii predicatorului va fi pusa in discutie in aceasta saptamana, la Ankara, de catre vicepresedintele american Joe Biden, cel mai inalt responsabil occidental care viziteaza Turcia dupa evenimentele din 15 iulie. Yildirim a confirmat sosirea in Turcia a unei delegatii ”tehnice” pentru discutii juridice, inainte de preconizate vizita a lui Biden, a carei data nu a fost inca precizata. ”Sper ca procedura (extradarii lui Gulen) sa fie finalizata de-o maniera favorabila ambelor tari”, a declarat seful guvernului de la Ankara.
Musai membru UE inainte de 2023
Imn timp ce Ankara se afla in negocieri cu Bruxelles de ani buni, p etema aderarii Turciei la spatiul comunitar, ambasadorul acestei tari pe langa UE si-a exprimat speranta ca tara sa va face parte din blocul comunitar pana in 2023, data aniversarii a 100 de ani a Republicii. ”Guvernul turc vrea sa se alature UE inainte de 2023”, a declarat ambasadorul Selim Yenel pentru Die Welt. Diplomatul a adaugat ca va fi ”inacceptabil” ca Ankara sa nu reuseasca integrarea in UE inainte de aceasta data. Incepute in 1999, discutiile cu privire la intrarea Turciei in UE nu se afla pe un fagas favorabil. In 18 martie, Ankara a semnat un acord cu Bruxelles pentru a stopa afluxul migratoriu pe vechiul continent, in schimbul promisiunii UE de a ridica vizele pentru cetatenii turci. Insa, cateva luni mai tarziu, ambele parti s-au acuzat de nerespectare a angajamentelor. Dupa epurarile masive din Turcia, urmare a puciului esuat din 15 iulie, liderii europeni sunt din ce in ce mai reticenti in a colabora cu Ankara.
S-a rupt lantul de iubire Putin – Erdogan?
Victorie pentru Ucraina, scrie presa de la Kiev: Turcia nu va recunoaste anexarea Crimeii de catre Rusia, in pofida actualei apropieri dintre Moscova si Ankara! Se pare ca presedintele Petro Porosenko a primit asigurari in acest sens chiar de la omologul sau Recep Tayyip Erdogan.
„Erdogan i-a confirmat lui Porosenko pozitia neschimbata a Turciei de sustinere a integritatii teritoriale a Ucrainei in cadrul frontierelor recunoscute international”, se arata intr-un text al Administratiei prezidentiale de la Kiev. Tot acolo se subliniaza ca „Turcia nu va recunoaste ocupatia Crimeei si va continua sa sprijine prin toate mijloacele tatarii din peninsula”.