AcasăNewsErdogan face sul Articolul 5 din tratat!

Erdogan face sul Articolul 5 din tratat!

Pentru prima dată în istoria existenței, Alianța Nord-Atlantică se confruntă cu o criză cum n-a mai existat: unul dintre membri refuză să susțină planurile de apărare colectivă cu privire la Polonia și țările baltice! Turcia dă cu flit NATO și, sub scutul cifrelor (este a doua armată din cadrul Alianței și are gheara aplecată peste Baza Incirlik), întoarce spatele aliaților, sfidând mai ales America. Recep Tayyip Erdogan nu poate semna un asemenea tratat – evident cu țintă directă Rusia – cât timp face afaceri cu Vladimir Putin: Ankara tocmai ce a cumpărat/ primit de la Moscova temutele rachete S-400, cel mai performant sistem de apărare antiaeriană al momentului.

În pregătirea viitorului summit NATO, ce se va ține peste numai câteva zile la Londra, marcând simbolic 70 de ani de la înființarea organizației, Alianța a căutat să pună la punct unele detalii referitoare la securitatea flancului estic. Astfel, toți membrii au semnat pentru un plan de acțiune referitor la apărarea colectivă care vizează Polonia și ţările baltice (Letonia, Lituania, Estonia), în caz de necesitate. În fond, nimic altceva decât o „cimentare” a celor prevăzute în celebrul Articol 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice – „Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele va fi considerat un atac împotriva tuturor”. Ce a făcut Erdogan cu Articolul 5? L-a făcut sul și i l-a trimis lui Donald Trump, să-l pună bine… la buda de la Casa Albă.

Sub pretextul că NATO refuză să desemneze YPG, miliția kurdă care acționează în nordul Siriei și împotriva căreia Erdogan a trimis „ienicerii”, drept organizație teroristă, Ankara a boicotat reuniunea ambasadorilor Alianței. Trimisul Turciei nu numai că a refuzat semnarea acestor planuri, dar a ridicat tonul atât în timpul discuțiilor oficiale, de la masa rotundă, cât şi în convorbirile private avute cu omologii săi.

Pe zi ce trece, NATO se arată tot mai mult așa cum este – o organizație militară care papă banii și bugetele statelor membre, atât și nimic altceva! Imediat după acest „incident” creat intenționat de Erdogan, au și apărut lamentările în presa occidentală. Establishmentul media scrie că, fără sprijinul Turciei, NATO ar avea mari dificultăţi în implementarea planuri militare de apărare a Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei în eventualitatea unei confruntări cu Rusia. Cum, adică tot NATO stă în „spahii” lui Erdogan și fără ei Alianța n-are cum înfrunta Armata Roșie? Și noi trebuie să înghițim gogoașa asta?!

„Turcii îi iau ostatici pe est-europeni, blocând aprobarea acestui plan atât timp cât nu obţin concesiile dorite”, mâzgălește una dintre cele mai mari agenții de presă din lume.

De fapt, aici nu-i vorba despre nicio luare de ostatici. Pur și simplu, după Trump și Macron, Erdogan este al treilea mare lider politic al lumii care arată prisosul acestei organizații.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
304 afisari

5 COMENTARII

  1. Atunci o sa suporte consecintele excluderii din pact. Nato prevede acest articol de tip Dumas unu pt toti si toti pt unu pt a consolida alianta. Daca cineva nu respecta tratatul nu are ce cauta inauntru. Asa a fost prevazut dupa razboi pt a face fata noilor dictatori.

  2. Kurzii nu sunt teroristi. Am vazut kurzi luptand cu isis si sunt foarte luptători . Cel mai impresionat am ramas de femei. Nu puteam crede ca o femeie sa lupte atat de firesc. Am impresia ca si kurzii turci sunt f oprimati. Acolo trebuia facuta o separatie in Siria si dusi toti kurzii si facuta tara lor o noua tara denumita Kurzia isi si doresc asta iar cum lupta pot sa o faureasca. La fel cum trebuie delimitate si Palestina si Israel.

  3. Pozitia erdoganului impotriva USA ,dar si a ue ,poate da nastere la pozitionarea si a altor
    tari pe aceeasi poplitica dusa de erdogan,. Cred ca USA si ue nu au nevoie de acest comportament ca al erdoganului. Sa vedem daca vine si pedeapsa ,caci daca nu, mai ales
    USA poate avea probleme in diverse locuri pe planeta.

  4. nato este o organizatie inutila,n au putut sa faca in romania nici procesul comunismului.romania sta cu morcovul undeva,de frica ca vin iar rusii.acum occidentalii i au prins la colt si pot sa le impuna ce vor.
    intrebare:cum occidentul nu stie ca s a inmultit nr de securisti,mai multi decît in franta plus germania?astia vor schimba iar tabara,mai intii cu rusii apoi cu chinezii.conducatod ki romani au de pupat multe clante in afara celor din vest.

  5. Bai, pai daca prostul de Trump, nu gandeste, pierde un cap de pod, si unul important atat pentru alianta cat si geostrategic, da el vinde zarzavat american in piata, un dobitoc , un om al Moscovei dupa cate se pare , si el si Macrou !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger