AcasăNewsErdogan: Europenii nu vor mai fi in siguranta pe strada

Erdogan: Europenii nu vor mai fi in siguranta pe strada

Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters at the parliament in Ankara, Turkey, Tuesday, Jan. 14, 2014. Turkish anti-terrorism police carried out raids in six cities on Tuesday, detaining at least five people with alleged links to al-Qaida, including an employee of a prominent Islamic charity group that provides aid to Syria, media reports and officials said.(AP Photo)

Presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns sa ameninte direct UE, indicand ca Turcia nu este o tara ”cu care te poti juca, cu a carei onoare te poti juca, careia poti sa-i expulzezi ministri”. ”Iar daca nu va veti schimba atitudinea…”

Furibund ca un sultan din telenovelele turcesti, Erdogan a declarat, ieri, la Ankara, ca atitudinea ”ostila” a UE fata de Turcia nu mai este de tolerat. Evident, tot si toti cei care nu-i impartasesc viziunile lui Erdogan sunt ”ostili” si ”teroristi”. ”Ma adresez inca o data europenilor(…) Lumea intreaga urmareste indeaproape ce se intampla. Daca va veti continua sa va comportati de aceasta maniera, maine, nici un european, nici un occidental nu vor mai fi in siguranta, in liniste, pe strada, in nici o parte a lumii”, a amenintat presedintele turc, citat de Afp. Aceste noi declaratii iresponsabile din partea unui sef de stat care situeaza lupta antitero ca o prioritate (si a carei tara a fost grav afectata de atentate jihadiste) sunt un nou episod in tensiunile UE-Turcia din ultimele saptamani, urmare a interdictiilor mai multor mitinguri pro-Erdogan, unde urmau sa participe ministri turci, in Germania si Olanda.

Respectati ”democratia”!

Ca reactie, oficialii turci si-au multiplicat invectivele impotriva capitalelor UE, acuzand-o pe Angela Merkel ca recurge la ”practici naziste”, provocand iritare maxima la Berlin care insa lu a luat (deocamdata ) nici o masura. ”Ca tara, cerem Europei sa respecte drepturile omului si democratia”, a mai declarat Erdogan. Un Erdogan care invoca democratia dar care asteapta nerabdator referendumul din 16 aprilie din tara sa privind o revizuire constitutionala care, aprobata, va transforma Turcia in republica prezidentiala. Curat democratie, efendi Erdogan!

Tancuri germane made in Turkey!

Or fi Erdogan si Merkel la cutite dar nu si profitabilele afaceri cu armament dintre cele doua tari. In plina criza diplomatica Berlin-Ankara,  grupul german Rheinmetall vrea sa fabrice blindate (inclusiv tancuri)  in Turcia, dezvaluie Stern.

Rheinmetall a creat un joint-venture cu parteneri turci si malaezieni, firma RBSS, din care Rheinmetall detine o participatie de 40%, si care isi va incepe curand activitatea. Turcia este ”un membru NATO perfect integrat” si un candidat la intrarea in UE (!), se apara Rheinmetall.

Cartea ”internationalizarii”

Dar, pentru a exporta tehnologie si tancuri, Rheinmetall are nevoie de un acord al guvernului german, or, tinand seama de situatia politica din Turcia, exista putine sanse ca Berlinul sa dea unda verde. Rheinmetall joaca deci cartea ”internationalizarii”, potrivit propriilor termeni. BMC, partenerul turc al Rheinmetall, produce deja camioane grele si vehicule militare. Ba detine si un contract de reechipare a tancurilor Leopard ale armatei germane. Plus se afla in negocieri pentru productia de tancuri turcesti Altay. Potrivit Rheinmetall, locatia de productie nu a fost inca aleasa. BMC prevede insa construirea unei noi uzine de productie a vehiculelor blindate pe un teren de 222 hectare din Ihsaniye, langa Istanbul. In aceasta afacere, rolul partenerului malaezian, Etika Strategi,  este tulbure. Etika Strategi apartine lui Syed Mokhtar Albukhary, foarte bogat om de afaceri, care, incepand din vara lui 2016, a inceput sa sustina financiar fundatia turca Turgev, fundatie care construieste locuri de cazare pentru studenti si care distribuie burse. In consiliul de administratie figureaza si Bilal Erdogan, fiul lui Recep Erdogan. Se pare, potrivit Stern, ca insusi Recep a aprobat personal crearea acestui parteneriat germano-turco-malaezian.

author avatar
Tudor Borcea
336 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger