AcasăNewsErdogan decreteaza stare de urgenta si ridica tonul la Occident

Erdogan decreteaza stare de urgenta si ridica tonul la Occident

Presedintele Recep Erdogan a facut un apel ”poporului drag” sa ramana mobilizat ”in favoarea democratiei”, dupa tentativa de lovitura de stat esuata din 15 iulie. De atunci, 60.000 de oameni, militari, politisti, magistrati, functionari , profesori si invatatori sunt afectati de masurile luate de autoritati.

În Turcia s-a instaurat „democratura“

Presedintele turc a anuntat instaurarea starii de urgenta pe o durata de trei luni indicand ca acest regim va permite guvernului sa ia masuri rapide si eficace impotiva partizanilor rebeliunii, si ca el nu violeaza in nici un caz Constitutia tarii. Odata intrata in vigoare, dupa publicarea in Monitorul Oficial, starea de urgenta va permite executivului sa dicteze noi legi fara a le trece prin Parlament si sa limiteze ori sa suspende anumite drepturi si libertati, daca considera necesar. ”Vom ramane intr-un sistem parlamentar democratic”, a spus Erdogan, respingand acuzatiile de autoritarism. Prevazuta in articolul 120 din Constitutie, starea de urgenta, care nu a mai fost decretata de 15 ani in Turcia, prevede in special restrictii asupra libertatii de a manifesta sau de circulatie. ”Poporul meu drag, nu abandona rezistenta eroica de care ai dat dovada pentru tara ta, pentru drapel. Proprietarii oraselor nu sunt tancurile, proprietarii reprezinta natiunea”, se arata intr-un mesaj adresat de presedintele tarii.

Franta sa-si vada de treaba, iar UE nu e toata lumea

Insa Erdogan a declarat ca epurarile nu s-au incheiat, dar amploare lor ingrijoreaza cancelariile occidentale, Beerlinul avertizand Ankara sa ”respecte masura lucrurilor”. ”Numai implicarea in acte penale poate fi supusa unor masuri din partea statului, nu presupusele opinii politice”, a transmis ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Insa liderul de la Ankara nu-si pierde vremea cu Occidentul. Dupa ce  seful diplomatiei franceze, Jean-Marc Ayrault, si-a exprimat la randul lui ingrijorarea in privinta epurarilor masive, Recep Erdogan a replicat, sfatuindu-l ”sa-si vada de treburile lui”. ”Este autorizat sa faca aceste declaratii la adresa mea? Nu, nu este, si daca vrea o lectie de democratie putem sa i-o dam cu usurinta”, a spus presedintele turc. Erdogan a raspuns si acuzatiilor Uniunii Europene referitoare la intentia de a reintroduce pedeapsa cu moartea. ”UE nu reprezinta intreaga lume, nu sunt decat 28 de tari”. Seful statului a continuat, spunand ca ”o institutie internationala” care nu doreste ca Turcia sa se alature in randurile ei nu ar trebui sa-i critice deciziile. ”Am batut la usa UE timp de 53 de ani, n-au lasat sa asteptam si i-au lasat insa pe altii sa intre”, a insistat el.

Austria cere explicatii

Pe de alta parte, ministerul austriac de Externe l-a convocat pe ambasadorul Turciei pentru a oferi explicatii cu privire la o manifestatie de sustinere a presedintelui Erdogan in fata ambasadei Turciei din Austria, care a avut loc in 16 iulie. Potrivit ministrului austria de Externe, Sebastian Kurz, Viena suspecteaza ca manifestatia a fost organizata la ordinul autoritatilor turce. ”Evident este inadmisibil, vom protesta”, a declarat Kurz.

SUA ”fac o mare greseala”

Presedintele Turciei a ridicat tonul si la principalul sau aliat, SUA, dupa ce a trimis cererea de extradare a clericului Fethullah Gulen, pe care-l considera orchestratorul puciului din 15 iulie. Deocamdata, Washington nici nu se gandeste la o asemenea masura, cerand dovezi clare din partea Turciei, dar Erdogan a trecut deja la amenintari voalate. ”In relatiile dintre state trebuie sa primeze ratiunea, altfel ar fi o mare greseasa”, reiterand ca a trimis documente care sa justifice extradarea lui Gulen. ”Ne vom reconsidera relatiile de prietenie cu SUA”, daca Gulen nu va fi extradat, avertizase si premierul Binali Yildirim.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului, suspendata temporar

Vicepremierul turc, Mehmet Simsek, a declarat ieri ca, dupa declararea starii de urgenta, Turcia va suspenda temporar obligatiile sale referitor la Conventia europeana a drepturilor omului, fara a oferi alte amanunte. Derogarile de la respectiva conventie sunt rare, dar autorizate in circumstante exceptionale, cum este instaurarea starii de urgenta. Concret, o plangere legata, spre exemplu, de operatiunile politiei sau de o perchezitie, in cadrul starii de urgenta, depusa la Curtea europeana pentru drepturile omului, nu mai este admisibila. „Starea de urgenta va oferi Guvernului oportunitati de a contracara tentativa de lovitura de stat si de a curata in totalitate aparatul institutional de membrii miscarii lui Fehtullah Gulen. Drepturile si libertatile fundamentale si viata de zi cu zi nu vor fi afectate de aceste masuri. Cetatenii nostri trebuie sa fie linistiti in aceasta privinta”, au comunicat autoritatile. Guvernul a exemplificat faptul ca si Franta a declarat starea de urgenta, in urma atentatelor treroriste, suspendand Conventia in virtutea articolului 15, decretarea starii de urgenta nefiind in contradictie cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului

Si pilotii care au doborat avionul Su-24 aveau legaturi cu Gulen!

Cei doi piloti turci care au doborat, in noiembrie 2015, un bombardier rusesc Suhoi-24 in Siria ar putea avea legaturi cu organizatia predicatorului Fethullah Gulen, la ora actuala aflat in exil in SUA, a declarat Recep Erdogan. ”Cei doi piloti au fost arestati, ei ar putea avea legaturi cu organizatia lui Gulen. Cu toate acestea, pentru moment nu dispunem de probe. Tribunalul va stabili”, a recunoscut Erdogan. Un singur pilot rus a suptavietuit atacului aviatiei turce, celalalt, Oleg Pechkov, a fost ucis dupa ce s-a catapultat din avion.

Recep isi cauta navele in Marea Egee

Ankara a trimis avioane F-16 deasupra apelor teritoriale grecesti pentru a incerca sa dea de urma a 14 nave care au disparut misterios dupa puciul din 15 iulie, existand informatii potrivit carora acestea ar fi fost detectate in Marea Egee. Potrivit presei, in momentul cand puciul la izbucnit, navele in chestiune erau deplasate in Marea Neagra si in Marea Egee, ceea ce a permis sugerarea ipotezei ca pucistii au incercat sa le conduca spre porturile grecesti.

Cum vor fi afectati romanii?

Potrivit informatiilor furnizate de autoritatile turce, instaurarea starii de urgenta nu are ca efect direct restrictionarea libertatii de circulatie a populatiei civile, nici a turistilor straini. Partea romana este in permanent contact cu autoritatile turce in vederea informarii, in timp real, cu privire la evolutia situatiei, se arata intr-un comunicat al MAE”In acest context si avand in vedere ca situatia de securitate din Turcia se mentine instabila, cu precadere in aria capitalei Ankara si a orasului Istanbul, MAE reitereaza avertismentul adresat cetatenilor romani aflati sau care se deplaseaza in aceasta tara de a ramane extrem de precauti si vigilenti, evitand implicarea in orice manifestatii sau alte evenimente publice care ar putea degenera in violente. De asemenea, este necesara informarea permanenta asupra evolutiei interne din acest stat si verificarea disponibilitatii mijloacelor de transport inspre sau dinspre Turcia”. Un comunicat semnat de premierul turc Binali Yildirim informa ca instaurarea starii de urgenta nu va viasta cotidiana a ”eroicilor cetateni turci care i-au infruntat pe pucisti”.

Cimitir separat pentru ”tradatori”

Declararea starii de urgenta a fost primita, de asteptat, cu larga sustinere din partea presei. ”Tradatorii FETO” vor fi scosi din functiile publice”, scrie cotidianul Zaman. ”Stare de urgenta contra terorismului pucist”, se felicita Haberturk. ”Stare de urgenta pentru pucisti, liniste pentru locuitori”, titreaza si Star (pro-guvernamental). In paginile cotidianelor, banci, universitati, companii au cumparat masiv spatii pentru a-i multumi presedintelui Erdogan pentru ca ”a invins tradarea”. Iar primarul Istanbulului, Kadir Topbas, a sugerat ca pucistii decedati sa fie inhumati intr-un cimitir al ”tradatorilor”. ”Trecatorii ii vor blestema pe cei ingropati acolo, nu vor avea odihna in mormintele lor”, a spus Yopbas.

NATO: Armata turca ramane puternica

Epurarile care au lovit randurile armetei, dupa 15 iulie, nu au slabit puternica armata a Turciei, a estimat, ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. ”Turcia dispune de o mare forta armata, de militari profesionisti(…) sunt sigur ca vor ramane asa, in calitate de aliat al NATO, puternic si angajat”, a declarat Stoltenberg.

Sultanul invoca agenturilii

Potrivit presedintelui turc, tari straine au fost implicate in tentativa de lovitura de stat din aceasta tara, insa nu a precizat despre ce state este vorba. Erdogan a mai spus ca tentativa ar fi putut fi prevenita, dar autoritatile nu au putut lua masurile necesare fara a viola legislatia in vigoare.

author avatar
Tudor Borcea
304 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger