AcasăNewsErdogan, cu mana pe robinetul cu refugiati

Erdogan, cu mana pe robinetul cu refugiati

Ingrijorarea in cancelariile europene cu privire la acordul Turcia-UE pe tema refugiatilor este mai mare ca oricand. Iritat de raceala Occidentului dupa tentativa de puci din 15 iulie, guvernul lui Recep Erdogan ameninta iar ca nu va mai coopera cu blocul comunitar daca regimul vizelor pentru cetatenii turci nu va fi ridicat. Insa pana acolo mai e un drum lung, a avertizat Germania.

”Emigratia siriana, care rezulta dintr-o criza umanitara, face ca intreaga Europa sa tremure de frica. Tara noastra se ocupa de trei milioane de sirieni, in timp ce tarile europene nu reusesc sa preia trei mii, cinci mii sau zece mii. Echilibrul este complet bulversat, drepturile omului sunt cvasi suspendate”, a afirmat, marti, Recep Erdogan. Anterior, seful diplomatiei turcesti, Mevlut Cavusoglu, a acuzat Uniunea Europeana ca ”umileste” Turcia ”in loc sa o ajute”, dupa tentativa de lovitura de stast din 15 iulie. Potrivit termenilor acordului Turcia-UE semnat in martie, in schimbul preluarii imigrantilor ilegali si a indeplinirii a 72 de criterii, Turcia va obtine liberalizarea vizelor pentru cetatenii sai care calatoresc in UE.

Ioc criterii, ioc vize

Insa, dinspre  partea europeana,  nu se pune problema deocamdata ca asteptarile partenerului turc sa fie satisfacute, pe fondul epurarilor fara precedent care au loc in Turcia dupa puciul esuat. Ministrul adjunct german pentru afaceri europene, MIchael Roth,  a spus raspicat: ”Turcia are in fata un drum lung si dificil” pana la libeeralizarea regimului vizelor. ”Conditiile trebuie indeplinite iar deocamdata nu este cazul, situatia nu arata bine. Dar, vreau sa fiu clar, avem nevoie de o Turcie europeana”, a afirmat Roth. „Atata timp cat cele 72 de criterii nu sunt indeplinite , iar cateva dintre ele sunt inca deschise, nu poate exista liberalizarea vizelor”, a adaugat oficialul german. La randul sau, ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a subliniat ca este necesara continuarea colaborarii cu Turcia, chiar daca a criticat direct atitudinea lui Erdogan dupa evenimentele din 15 iulie. Luni, ministrul turc de Externe, a reluat avertismentul lansat anterior de presedintele Recep Erdogan precum ca Ankara ar putea rupe acordul pentru limitarea fluxului migrator catre Europa daca UE nu va ridica regimul vizelor pentru turci pana in octombrie. In plus, noi elemente ar putea destabiliza in plus relatiile turco-europene. Postul tv german ARD a publicat marti un raport guvernamental al Berlinului in care Ankara este acuzata ca sustine grupari teroriste precum Hamas sau Fratii Musulmani.

38.000 de detinuti eliberati pentru a face loc noilor arestati

Ministrul Justitiei, Bekir Bozdag,  a anuntat ieri ca zeci de mii de detinuti vor fi eliberati pentru a favoriza incarcerarile legate de tentativa de lovitura de stat din Turcia. Astfel, 38.000 de persoane, condamnate pentru fapte care s-au produs inainte de 1 iulie, vor fi eliberate anticipat sub control judiciar. Bozdag a precizat ca aceasta masura nu este o amnistie si nu priveste persoanele condamnate pentru crima, acte de terorism sau acte ce au adus atingere securitatii statului. Anuntului ministrului a intervenit pe fondul continuarii epurarilor din functii a persoanelor suspectate ca simpatizeaza cu Fethullah Gulen. Ieri, 2360 de politisti au fost demisi din functii, fiind suspectati de ”tradare”. In total, 35.000 de persoane au ajuns dupa gratii dupa 15 iulie din care 11.600 au fost eliberate.

author avatar
Tudor Borcea
66 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger