AcasăNewsErdogan, aroganta sub nasul lui Merkel

Erdogan, aroganta sub nasul lui Merkel

Si de data asta, Merkel l-a lasat pe Erdogan sa-si inaugureze mastodontul de unul singur.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, si-a incheiat sambata vizita de stat facuta in Germania inaugurand oficial, la Koln,  cea mai mare moschee din Germania si una din cele mai mari din Europa. Pe fond de manifestatii de protest si importante masuri de securitate.

Si de data asta Merkel l a lasat pe Erdogan sa si inaugureze mastodontul de unul singur

Moscheea este finantata de Uniunea de afaceri turco-islamice (Ditib) strans legata de puterea de la Ankara. A fost ultima etapa a vizitei lui Erdogan in Germania, in incercarea lui de a intoarce pagina a doi ani de tensiuni cu Berlinul, salutand un bilant ”fructuos”. Vineri, Erdogan s-a intretinut cu Angela Merkel inainte sa fie invitat la un banchet de la care a lipsit o mare parte a clasei politice germane, inclusiv Merkel. Sambata a avut loc o alta intalnire Merkel-Erdogan. La Koln, liderul de la Ankara a cerut din nou Europei sa lupte contra ”teroristilor” Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si partizanilor predicatorului Fethullah Gulen (acuzat de Erdogan ca a orchestat puciul esuat din 2016 din Turcia).2000 de opozanti ai presedintelui turc, intre care numerosi kurzi, au manifestat la Koln sub lozinca ”Erdogan nu este binevenit”.

900 de lacasuri musulmane in Germania

Autoritatile din Koln au restrans accesul la marea moschee, un edificiu ce poate gazdui mii de persoane, din ratiuni de securitate. Constructia a inceput in 2009, in ciuda a numeroase opozitii si controverse locale. Cu minarete inalte de 55 de metri si o uriasa cupola de 36 de metri, cladirea din beton si sticla este opera arhitectului Paul Bohm si este una din cele mai mari moschei din Europa. Situata in cartierul Ehrenfeld, nu departe de turnul televiziunii din Koln, cladirea are o suprafata de 4500 m2.

Protestele nu au lipsit la Koln iar politia a desfasurat lunetisti pe cladiri

La fel ca la banchetul de vineri din Berlin, la inaugurarea moscheii din Koln o parte din liderii politici ai landului au absentat. Ei reproseaza organizatiei Ditib opacitatea care a inconjurat derularea santierului si functionarea moscheii. Politicienii acuza Ditib ca apara interesele lui Erdogan pentru ca ea gestioneaza 900 de lacasuri de cult in Germania, cu imami adusi din Turcia. Unii au mers si mai departe afirmand ca Ditib ii spioneaza pe opozantii lui Erdogan. Cu aceasta vizita de stat, pe fondul unei crize economice acasa si unor relatii din ce in ce mai reci cu Statele Unite, Recep Erdogan vrea sa reia apropierea de Germania unde traiesc trei milioane de persoane de nationalitate sau de origine turce. Guvernul german, pe care Erdogan il acuza in 2017 de ”practici naziste”, s-a declarat deschis la reincalzirea relatiilor bilaterale, in ciuda ”diferentelor profunde” care persista, pentru a cita termenii folositi de Angela Merkel.

author avatar
Tudor Borcea
389 afisari

1 COMENTARIU

  1. Erdo, minaretu ala neogotic parcă – flacara olimpica ? de la Beijing. Cum arata minaretu lu Baiazid pe care l-avfafut muci bătrânul Mircea de la Țarigrad si cum arata minaretu lu Angelica?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger